Välj matberedaren som är mest lättskött – Vi i Villa-testet

Att köpa matberedare kräver sin tid. Du bör undersöka marknaden noga visar vårt stora test. Det är stor skillnad på användarvänligheten mellan matberedarna.

Så testade vi:

Vilken matberedare är det bästa valet för villaägaren? Den frågan har vi bett ett antal leverantörer att svara på genom att välja den av deras maskiner som motsvarar dessa fem krav:

1. Kan knåda en deg ordentligt

2. Är tillräckligt stark för att blanda och knåda utan att ingredienserna skvätter upp och fastnar på skålens sidor

3. Har ett stort urval av tillbehör så att maskinen kan användas till många uppgifter och ersätta flera maskiner

4. Arbetar utan att det skvätter på köksbänken

5. Är lättskött
Maskinernas betyg sätts både på punkt för punkt men också på det samlade helhetsintrycket. Under testet har Vi i Villa haft hjälp av Gitte Heidi, som är hushållslärare, matskribent, konsult och kokboksförfattare.
Vi testade maskinerna genom att vispa äggvitor, blanda en rågbrödsdeg och blanda en köttfärs med nötter och kryddörter.
Vi har inte testat maskinernas hållbarhet.

= En besvikelse
= Acceptabel
= Bra
= Mycket bra
= Suverän

För svår att förstå

Assistent AKM 6290B
7 495 kronor, cirka

Maskinen känns både gedigen och solid, men det är en vetenskap att starta den och det överskuggar tyvärr dess positiva sidor. När rågbrödsblandningen låg i skålen tog det två minuter innan mjölet började blandas med vattnet, och då endast försiktigt. Men när maskinen kom upp i fart så blandade den utmärkt. Tack vare den avlånga degskrapan på kanten av skålen stänkte varken deg eller vätska.
Äggvitorna blev dock inte särskilt fluffiga och det drar naturligtvis ner betyget.
Intrycket är att det är en gedigen ingenjörsmaskin med dålig bruksanvisning.

Effekt: 800 W
Tillbehör: degrulle, degkniv, degkrok, dubbelvisp, köttkvarn, korvhorn, matarbord, passertillsats, pastaskivor, kaksprits, rivjärn, citruspress, mördegsvispar, mixer (1,7 l) och rostfri skål (7 l).
www.assistent.nu

Liten och behändig

Bosch Styline MUM 56340
4 369 kronor, cirka

Sladden försvinner in i maskinen, precis som på en dammsugare, och det är smart. Sugfötterna av gummi är stora och får maskinen att stå stadigt. Det gick lätt och smidigt att få upp den ur förpackningen och tillbehören leveras i en väska. Å andra sidan verkar de inte så gedigna utan påminner mer om redskap till små elvispar. En smula svårt att byta degkrok. Det finns andra maskiner som är enklare, men denna arbetar bra och den vispar acceptabelt. En smidig matberedare för det lilla hushållet.

Effekt: 900 W
Tillbehör: Ballongvisp, degkrok, grovvisp, citruspress, grönsaksskärare med tre skivor, mixer och köttkvarn.
Finns även ytterligare tillbehör att köpa.
www.bosch-home.se

Mycket tystgående

Braun K3000
3 295 kronor, cirka

Maskinen har många funktioner och flera tillbehör vilket gör att du får mycket för pengarna. Braun kan det den ska, men den är svår att få ren efter användning. Det finns ett litet spår på pinnen i skålen och där fastnar det mat som är svår att få bort. Tänk om det fastnar köttfärs där! Det är inte så lätt att få bra grepp i skålen, å andra sidan är det ingen risk att det skvätter ut mjöl eller andra ingredienser på köksbänken. Det tättslutande locket måste sitta på för att maskinen ska kunna starta. Matberedaren skiljer sig från de övriga genom att den arbetar markant tystare.

Effekt: 950 w
Tillbehör: Tre skålar med mix- och vispverktyg och knivar så att maskinen kan hacka, skiva, vispa och knåda.
www.braun.com/se

Solidmaskin,

Kenwood Premier Major KMM760
4 990 kronor, cirka

Matberedaren arbetar mycket bra. Knappen för att stänga och öppna maskinen är irriterande, men apparaten vispar, blandar och knådar suveränt. Den svaga punkten är armens klicksystem för locket hoppade upp när vi blandade köttfärs. Vi saknade ett handtag på skålen. Hastigheten imponerade inte för det tog en lång stund innan det hände något. Orsaken är att vispen är spetsig och bara en del av den är i kontakt med äggvitorna. Men de blev verkligen hårda när de var klara. Skärmen är ett plus. Den har en lucka för hålet så det kan inte stänka.

Effekt: 1 200 W
Tillbehör: Visp, K-spade, degkrok och glasmixer.
Finns även ytterligare tillbehör att köpa.
www.witt.dk

Dyr med turbofart

Krups KA 990T42
5 999 kronor, cirka

Maskinen väsnas inte lika mycket som OBH och Kenwood. Den är suverän på att vispa. Det gör den effektivt, snabbt och resultatet blir fluffigt. Med turboknappen går det verkligen undan. Det fastnade inte lika mycket i vispen som i Kenwoods visp, men det kan bero på att vispen har rundare spets. Matberedaren är inte så bra på att knåda deg. Degkroken är dubbel och den övre delen är lös. Den borde ha fått bort deg från sidorna på skålen, men det gör den inte för degen fastnar. Bra att det då medföljer en degskrapa. Trots stänkskydd så hamnade det lite mjöl på köksbänken medan maskinen arbetade.  Testets näst dyraste maskin – 5 999 kronor, men det är den inte värd.

Effekt: 1 200 W
Tillbehör: Dubbel degkrok, visp och degspade.
Finns även ytterligare tillbehör att köpa.
www.se.krups.com

Enkel att använda,

KitchenAid Artisan 5KSM150
Från 4 995 kronor, cirka

Matberedaren är fantastiskt läcker. Den svaga punkten är fjädern, där ingredienserna stänker upp. Stänkskyddet sitter inte fast särskilt bra och eftersom det inte täcker hela skålen måste man vara noggrann när det monteras. Maskinen knådar inte så bra som den vispar och blandar, så vi tvingades stoppa den för att skrapa ner deg från sidorna på skålen. Det är mycket, mycket lätt att sköta maskinen och man måste inte pressa ner armen hårt. Skålen är suverän att hålla i när den ska flyttas eller när man häller ut smeten i en form.

Effekt: 300 W.
Tillbehör: Degkrok, platt visp, ballongvisp och stänkskydd.
Finns även ytterligare tillbehör att köpa.
www.sebastian.se

Slungar ut innehåll

OBH Herkules
3 595 kronor, cirka

Den slungar upp ingredienserna längs sidorna på skålen, mycket mer än övriga maskiner i testet. Den ser nästan ut som en Kenwood, men den kunde inte få fatt i degklickarna på kanten av skålen och dra ner dem till mitten. Vi tvingades stanna maskinen flera gånger för att skrapa rent längs sidorna och det är besvärligt. Matberedaren väsnas en del och armen skakar lite under arbetet. Enligt tillverkaren står det i bruksanvisningen, som vi inte fick med, att vispen kan sättas tätare in för att förhindra att maten slungas runt.

Effekt: 1 200 W
Tillbehör: Visp, degkrok och omröringstillbehör. Finns även ytterligare tillbehör att köpa .
www.obhnordica.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar