Hemteknik

PRESSMEDDELANDE 2011-12-19

Jönköping landets mest TV-täta kommun

Jönköping är det län i Sverige där det finns flest TV-apparater per hus. Det är också markant fler Jönköpingsbor som har ett TV-spel än genomsnittssvensken. Det visar en undersökning från Vi i Villa där över 4 000 svenska villaägare svarat på frågor om hur tekniken påverkar livet i villan.

– Det har nästan skett en explosion på marknaden av tekniska prylar under de senaste åren och det är långt fler barn som har både mobiltelefon och dator i dag än för bara några år sedan. Samtidigt som vår undersökning visar att tekniken i många fall leder till negativa effekter i hemmet tycker jag att den även kan ena familjen. Genom att hantera tekniken som ett kul inslag i umgänget i hemmet istället för något som dominerar och styr våra liv tror jag det kan ha en positiv inverkan på hur vi umgås med varandra, säger Stina Abenius, chefredaktör för Vi i Villa.

Teknik har en djupt rotad plats i de svenska villorna. I det genomsnittliga huset finns det två TV-apparater, två datorer och minst en fast telefon. I fyra av tio hus finns det dessutom ett TV-spel. I snitt har 98 procent av alla hus i Sverige en TV. Jönköping har landets högsta andel villaboende med TV, här är motsvarande siffra 99,4 procent. I genomsnitt finns det också ett TV-spel i 42 procent av de svenska husen, i Jönköping är det hela 58 procent villaboende som har ett TV-spel. Genomgående för hela landet är att det främst är barnen som använder TV-spelet (74 procent i riket och 72 procent i Jönköping).

Den stora andel teknik i de svenska husen har också en inverkan på hur vi umgås med varandra. Två av tio villaboende tycker att tekniken hindrar familjens umgänge och lika stor andel tycker att tekniken leder till gräl. Det vanligaste är att gräl uppstår då tekniken inte fungerar (tio procent) tätt följt av gräl som handlar om hur mycket tid tekniken tar från familjens umgänge (nio procent).

Kvinnor mer negativt inställda än män
Förutom att tekniken kan leda till gräl och att den stjäl tid från familjens umgänge tycker 21 procent av de villaboende dessutom att tekniken gör hemmet fulare. Främst är det kvinnor som tycker detta, 27 procent av kvinnorna och 12 procent av männen tycker att tekniken gör hemmet fulare. Drygt fyra av tio (44 procent) känner också någon typ av stress på grund av tekniken i hemmet, den största stressfaktorn är att man inte kan tillräckligt om den teknik man har. Det är också fler kvinnor än män som tycker att tekniken stressar. Varannan kvinna (50 procent) känner stress på grund av tekniken i hemmet, motsvarande andel för män är mindre än fyra av tio (36 procent).

Stina Abenius tips för att komma närmare varandra med teknik:

• Tycker du att det är viktigt att se just det du gillar på TV? Strunta i det och följ majoriteten i familjen. Ni delar en upplevelse och känsla – och har något att prata om.
• Ha temakvällar eller -veckor: Halv åtta hos mig-race, bara italiensk film, Bondfrossa etc.
• Måste barnen ha TV på rummet? I sådana fall: bjud in dig själv så att du får titta med dem där.
• Prata med dina släktingar via Skype. Buslätt och en helt annan känsla än telefon.
• Spela spel med varandra via mobilen, till exempel Wordfeud. Skapar gemenskap trots att man är långt ifrån varandra.
• Möt nya vänner på nätet, du kan hitta dem på forum (till exempel Vi i villas) eller andra där man diskuterar allt från recept, motion till barnuppfostran.
• Dela musik med varandra – så enkelt numera när en ny låt bara är några knapptryck bort.
• Var generös med att låta barnen använda familjens dator och placera den centralt. Du får bättre koll på vad de gör och kan prata med dem samtidigt.
• Fundera över smartphone, läsplatta eller lätt dator. Då kan du sköta tråkiga jobbsaker samtidigt som du är med i soffan där du delar det där TV-programmet du egentligen inte vill se.

För kommentarer och ytterligare information kontakta:
Stina Abenius, chefredaktör på tidningen Vi i Villa
Tfn: 08 731 29 73, mobil: 0707997936
E-post: stina.abenius@viivilla.se

För hela rapporten i pdf – klicka här!

Om villapanelen
Totalt har 4 586 villaboende från 20 år och uppåt deltagit i undersökningen. Fler siffror följer nedan. Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en återkommande undersökning inom olika aspekter i villalivet och initiativtagare är Vi i Villa, Sveriges största tidning med en räckvidd på ca 2 177 000 läsare. Stina Abenius är chefredaktör och tidningen distribueras gratis tolv gånger per år till samtliga villahushåll i Sverige. Den gedigna kunskapen om och kontaktytan med villaägaren leder till intressant, rolig och viktig information. Se även viivilla.se

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar