Jultrender

PRESSMEDDELANDE 2011-12-19 Ljust och fräscht - nu även som julpynt  Inredningstrenden ljust och fräscht har satt sina spår på julpyntet. Fyra av tio (37 procent) av villaboende svenskar föredrar minimalistiskt julpynt med få prydnadssaker. Den enda julpyntstrenden som är vanligare i de svenska villorna är en salig blandning mellan gammalt och nytt vilket 48 procent föredrar. Det visar resultatet från Vi i Villas senaste villapanelsundersökning där över 4 000 svenska villaägare svarat på frågor om hur de helst vill fira jul.


– Att inredningsstilen ljust och fräscht tagit Sverige med storm visste vi redan, men det är ändå förvånande att se att så många som fyra av tio använder sig av den stilen även när det kommer till julpyntet. Själv blandar jag gammalt och nytt med barnens pynt som de gjort i skolan. Det ger hemmet en personlig prägel tycker jag, säger Stina Abenius, chefredaktör på tidningen Vi i Villa.

Vilket julpynt man föredrar hänger i vissa fall samman med ålder, kön och bostadsort. Män är mest positiva till minimalistiskt och avskalat julpynt, 42 procent av männen föredrar denna stil och motsvarande siffra för kvinnorna är 34 procent. Kvinnor vill i störst utsträckning pynta med en salig blandning av gammalt och nytt julpynt, över hälften (53 procent) föredrar denna stil.

Den åldersgrupp som helst pyntar sparsamt är personer över 51 år är, fyra av tio (40 procent) av dem föredrar minimalistisk julpyntning. Lägst andel är det bland 31-40 åringarna, där är motsvarande siffra 33 procent. Det län där de villaboende är mest traditionella i sin julpyntning är Västerbotten, här pyntar hela sex av tio (60 procent) helst med en blandning av gammalt och nytt. Endast 28 procent i Västerbotten föredrar en minimalistisk och avskalad julpyntning.

Amerikansk stil inte populär i de svenska villorna
De villaägare som inte pyntar minimalistiskt eller med gammalt och nytt väljer att förgylla hemmet i juletid med mängder av tomtar eller med barnens egentillverkade julpynt (18 procent respektive 17 procent). Detta följs av en enhetlig färgskala som en av tio (tio procent) av Sveriges villaägare föredrar. Däremot är varken amerikansk stil med ljusslingor i hela trädgården eller glitter i överflöd något som går hem hos svenska villaägare. Enbart fyra procent respektive tre procent vill pynta så.

Fem i topp – Så pyntar svenska villaägare
1. En salig blandning mellan gammalt och nytt 48 %
2. Minimalistiskt med få prydnadssaker 37 %
3. Mängder av tomtar 18 %
4. Barnens egentillverkade julpynt 17 %
5. Enhetlig färgskala 10 %

För mer information om Vi i Villa, vänligen kontakta:
Stina Abenius, chefredaktör på tidningen Vi i Villa
Tfn: 08 731 29 73, mobil: 070 799 79 36
E-post: stina.abenius@viivilla.se

För hela rapporten i pdf – klicka här!

Om villapanelen
Totalt har 4 586 villaboende från 20 år och uppåt deltagit i undersökningen. Fler siffror följer nedan. Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en återkommande undersökning inom olika aspekter i villalivet och initiativtagare är Vi i Villa, Sveriges största tidning med en räckvidd på ca 2 177 000 läsare. Stina Abenius är chefredaktör och tidningen distribueras gratis tolv gånger per år till samtliga villahushåll i Sverige. Den gedigna kunskapen om och kontaktytan med villaägaren leder till intressant, rolig och viktig information. Se även viivilla.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar