Villapanelen: Var femte har snokat på familjen

PRESSMEDDELANDE 2011-03-30

I den svenska villan spenderas det mycket tid med familjen. Vi i Villas senaste villapanel visar att över hälften äter middag tillsammans varje dag och sex av tio tycker att de tillbringar tillräckligt mycket tid med familjen. Men vi kan inte låta bli att snoka i andra familjemedlemmars byrålådor. Var femte villaägare har snokat bland partnerns eller barnens saker när de inte är hemma.

Verklighetens Familjen Svensson verkar leva ett harmoniskt liv. Enligt Vi i Villas senaste villapanel där över 5000 villaägare har svarat på frågor om livet i den svenska villan 2011 äter åtta av tio villaboende gemensam middag minst fem gånger i veckan. Hela 96 procent av barnen hjälper till med hushållssysslorna hemma och varannan familj grälar aldrig eller mycket sällan. När man väl bråkar handlar det främst om städning, ansvarsfördelning och pengar.

– Jag blir glad av att de flesta säger att de trivs och hjälps åt i de svenska villorna, det är också intressant att se att det är kring köksbordet de stora familjefrågorna avgörs och att barn tycks hjälpa till en hel del hemma. Hälften av barnen hjälper till med matlagning och städning. Kanske kan den här listan komma väl till pass för alla föräldrar som behöver motivera sina barn för att få avlastning hemma, säger Stina Abenius, chefredaktör tidningen Vi i Villa.

Det goda villalivet till trots har var femte någon gång letat igenom sin respektives eller barnens saker när de inte varit hemma. Bland kvinnorna är andelen dubbelt så stor som bland männen, 28 respektive 14 procent. Tilliten ökar dock med åldern, bland de som är över 51 år är andelen som snokat totalt sett 17 procent jämfört med de som är upp till 30 år där motsvarande siffra är 28 procent.

Männen flyr till garaget för att få vara för sig själva

På frågan om var i huset man tar vägen för att vara för sig själv är det stor skillnad mellan könen. Männen trivs bäst i garaget dit 21 procent går för att få vara i fred. Kvinnorna väljer istället trädgården som får 30 procent av rösterna.

Köket är den minst privata platsen i hemmet. Det är det rum i bostaden där många (49 %) väljer att berätta om ett avgörande beslut för familjen, till exempel om ett nytt syskon, skilsmässa eller flytt. Vardagsrummet kommer på en andra plats (30 %) följt av sovrummet (9 %).

Detta bråkar vi mest om i hemmet:
1. Städning, 21 procent
2. Ansvarsfördelning, 18 procent
3. Pengar, 13 procent
4. Syskonbråk, 12 procent
5. Läxläsning, 7 procent
6. Uppfostran, 7 procent
7. Övertidsarbete, 4 procent
8. Matlagning, 4 procent
9. Tvätt, 3 procent
10. Svärföräldrar, 3 procent

Detta hjälper barnen oftast till med:
1. Städa sitt eget rum, 85 procent
2. Duka, 74 procent
3. Diska, plocka ur diskmaskinen, 61 procent
4. Slänga sopor, 52 procent
5. Laga mat, 52 procent
6. Bädda sängen, 51 procent
7. Städa huset, 45 procent
8. Ta hand om husdjuren, 41 procent
9. Handla, 30 procent
10. Trädgårdsarbete, 27 procent

För kommentarer och mer information kontakta:
Stina Abenius, chefredaktör tidningen Vi i Villa
Telefon: 08-731 29 73 eller 0707-99 79 36
E-post: stina.abenius@viivilla.se

Om villapanelen
Totalt har 5 587 villaboende från 20 år och uppåt besvarat undersökningen. Fler siffror följer nedan. Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en återkommande undersökning inom olika aspekter i villalivet och initiativtagare är Vi i Villa, Sveriges största tidning med en räckvidd på 2 200 000 läsare. Stina Abenius är chefredaktör och tidningen distribueras gratis tio gånger per år till samtliga villahushåll i Sverige. Den gedigna kunskapen om och kontaktytan med villaägaren leder till intressant, rolig och viktig information. Se även viivilla.se

Rapport (pdf)

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar