Villapanelen: Var femte har snokat på familjen

PRESSMEDDELANDE 2011-03-30

I den svenska villan spenderas det mycket tid med familjen. Vi i Villas senaste villapanel visar att över hälften äter middag tillsammans varje dag och sex av tio tycker att de tillbringar tillräckligt mycket tid med familjen. Men vi kan inte låta bli att snoka i andra familjemedlemmars byrålådor. Var femte villaägare har snokat bland partnerns eller barnens saker när de inte är hemma.


Verklighetens Familjen Svensson verkar leva ett harmoniskt liv. Enligt Vi i Villas senaste villapanel där över 5000 villaägare har svarat på frågor om livet i den svenska villan 2011 äter åtta av tio villaboende gemensam middag minst fem gånger i veckan. Hela 96 procent av barnen hjälper till med hushållssysslorna hemma och varannan familj grälar aldrig eller mycket sällan. När man väl bråkar handlar det främst om städning, ansvarsfördelning och pengar.

– Jag blir glad av att de flesta säger att de trivs och hjälps åt i de svenska villorna, det är också intressant att se att det är kring köksbordet de stora familjefrågorna avgörs och att barn tycks hjälpa till en hel del hemma. Hälften av barnen hjälper till med matlagning och städning. Kanske kan den här listan komma väl till pass för alla föräldrar som behöver motivera sina barn för att få avlastning hemma, säger Stina Abenius, chefredaktör tidningen Vi i Villa.

Det goda villalivet till trots har var femte någon gång letat igenom sin respektives eller barnens saker när de inte varit hemma. Bland kvinnorna är andelen dubbelt så stor som bland männen, 28 respektive 14 procent. Tilliten ökar dock med åldern, bland de som är över 51 år är andelen som snokat totalt sett 17 procent jämfört med de som är upp till 30 år där motsvarande siffra är 28 procent.

Männen flyr till garaget för att få vara för sig själva

På frågan om var i huset man tar vägen för att vara för sig själv är det stor skillnad mellan könen. Männen trivs bäst i garaget dit 21 procent går för att få vara i fred. Kvinnorna väljer istället trädgården som får 30 procent av rösterna.

Köket är den minst privata platsen i hemmet. Det är det rum i bostaden där många (49 %) väljer att berätta om ett avgörande beslut för familjen, till exempel om ett nytt syskon, skilsmässa eller flytt. Vardagsrummet kommer på en andra plats (30 %) följt av sovrummet (9 %).

Detta bråkar vi mest om i hemmet:
1. Städning, 21 procent
2. Ansvarsfördelning, 18 procent
3. Pengar, 13 procent
4. Syskonbråk, 12 procent
5. Läxläsning, 7 procent
6. Uppfostran, 7 procent
7. Övertidsarbete, 4 procent
8. Matlagning, 4 procent
9. Tvätt, 3 procent
10. Svärföräldrar, 3 procent

Detta hjälper barnen oftast till med:
1. Städa sitt eget rum, 85 procent
2. Duka, 74 procent
3. Diska, plocka ur diskmaskinen, 61 procent
4. Slänga sopor, 52 procent
5. Laga mat, 52 procent
6. Bädda sängen, 51 procent
7. Städa huset, 45 procent
8. Ta hand om husdjuren, 41 procent
9. Handla, 30 procent
10. Trädgårdsarbete, 27 procent

För kommentarer och mer information kontakta:
Stina Abenius, chefredaktör tidningen Vi i Villa
Telefon: 08-731 29 73 eller 0707-99 79 36
E-post: stina.abenius@viivilla.se

Om villapanelen
Totalt har 5 587 villaboende från 20 år och uppåt besvarat undersökningen. Fler siffror följer nedan. Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det är en återkommande undersökning inom olika aspekter i villalivet och initiativtagare är Vi i Villa, Sveriges största tidning med en räckvidd på 2 200 000 läsare. Stina Abenius är chefredaktör och tidningen distribueras gratis tio gånger per år till samtliga villahushåll i Sverige. Den gedigna kunskapen om och kontaktytan med villaägaren leder till intressant, rolig och viktig information. Se även viivilla.se

Rapport (pdf)

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar