Insektshotell: Ge insekterna ett ställe att bo på i trädgården

Det är lätt att dekorera din trädgård och hjälpa insekterna samtidigt. Ett insekthotell skapar utrymme för bin, fjärilar, nyckelpigor, skalbaggar och andra viktiga insekter. 


För att fylla din trädgård med vackra blommor och liv är det viktigt att den fylls med insekter som sprider pollen från blommorna. Ofta är vi mästare i att hålla trädgården snygg; vi klipper gräsmattan, beskär buskar och matar fåglarna. Men tyvärr glömmer vi ofta insekterna. Men ett insektshotell är lösningen på det!

Vad är ett insektshotell?

Ett insekthotell är ett konstgjort hem för insekter, bin och fjärilar. Ett insekthotell ger insekterna en plats att bo i trädgården. Om du placerar det på en solig plats, kan du få uppleva hur insektshotellet besöks år efter år.

Insekterna använder främst insekthotellet för att lägga ägg eller eventuellt övervintra. Vuxna insekter stannar inte, utan oftast lägger de ägg och flyger sedan iväg igen.

Läs också: 5 otroligt snygga insektshotell! 

Varför behöver jag ett hotell?

Det råder bland annat akut bostadsbrist för vildbin. Ett enkelt sätt att hjälpa bina är att placera ett insektshotell i din trädgård. Många bostadsområden och hus har idag vackra trädgårdar, men ofta saknar de utrymme där insekterna kan söka skydd. Ett insekthotell erbjuder skydd mot vind och är också en plats där insekterna kan gömma sig, övervintra och lägga ägg.

Om du har insekter i trädgården hjälper du att pollinera dina blommor och fruktträd. Samtidigt är de i sin tur föda åt fåglar och igelkottar. Genom att göra en naturlig bostad på baksidan av trädgården kan du också uppleva mer sinnesfrid vid altanbordet, eftersom insekterna nu har en plats att bo på.

Bygg ett insektshotell eller köp det

Naturligtvis kan du köpa ett färdigt insekthotell som du placerar i trädgården. Men att bygga ett insekthotell är inte jobbigt! Allt du behöver för att bygga en enkel konstruktion är några grenar, en stubbe eller några gamla tegelstenar. Insekter trivs bäst i ihåliga utrymmen i döda eller gamla träd i naturen. Så försök att återskapa en konstgjord konstruktion av deras naturliga livsmiljö.

Så bygger du ett enkelt insektshotell

Endast fantasin begränsar hur insektshotellet ska se ut. Stor eller liten, hängande eller stående – du bestämmer det själv. Här är det bara fantasin som sätter gränserna.

Bygg ett litet insekthotell

Insektshotell bin
  1. Knyt några torra ihåliga grenar eller kvistar tillsammans med ett dekorativt hampsnöre. Häng insektshotellet i en gren eller på husväggen.
  2. En annan metod är att ta en trädstubbe och borra sex till tio centimeter långa hål. Placera trädstubben mellan en av grenarna i ett träd. Vips så har du ett insekthotell.

Bygg ett 5-stjärnigt insektshotell

Insektshotell bin

Du kan uppgradera hotellet genom att leka med material, hålstorlekar och addera lite lera till insekterna.

  1. Borra hål i trädstubbar eller ved.
  2. Hålens diameter bör ha olika storlekar. Vi rekommenderar borrbits på 4, 6 och 8 mm.
  3. Placera ihåliga kvistar, halm eller kulor mellan stubbarna och tegelstenarna. Torra kvistar, bambu och andra växter är lämpliga för projektet.
  4. Placera lite lera på hotellet. Insekten tar leran med sig och lägger ägg runt eller vid ingången. På så sätt kan du se vilka ”hotellrum” som används!

Vilka insekter använder ett insektshotell?

Det finns ingen direkt lista över vilka insekter som väljer att använda ett insekthotell. Om du har olika storlekar på ”rummen”, blir mångfalden av insekter större. De vanligaste arterna är vilda bin, fjärilar och nyckelpigor.

Det är inte normalt att en humla checkar in eftersom de föredrar bon och hål i jorden. Om du vill få ett besök av en humla, gör ett hotell i en stubbe eller i en vedklabbe och lägg det på marken, med hålet ner – som ett naturligt hål i marken.

Läs också: Så räddar du bina! 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar