Bli av med sköldlöss – så bekämpar du ohyran

Honan kan lägga 3000 ägg under sin sköld. Har sköldlöss angripit dina växter? Så här vinner du kampen mot insekten, som kan vara svår att bli av med.

sköldlöss

Om du har fått ohyra på dina plantor så ska du isolera växten och torka rent där plantan har stått. Sköldlössens barn, som inte syns med blotta ögat, kan krypa omkring i närheten av plantan och det är därför viktigt att torka med fuktig trasa.

Håll extra utkik om du har krukväxter med hårda blad, till exempel orkidéer, citrusväxter, olivträd, palmer och kaktusar. Det är dessa växter som i första hand angrips av sköldlöss.

Honorna fäster vid bladen

Det är inte helt enkelt att bli av med sköldlusen. Honorna sätter sig vid bladen och bildar en skyddande sköld. Det är endast honorna som bär sköld och som går att upptäcka. Både nymferna och hanarna är så små att de kan vara svåra att se.

Det gäller att agera i tid. Honan lägger upp till 3000 ägg under skölden, eller under små trådar på bladen. Sköldlusangrepp är därför extremt smittsamma och det räcker med en enda hona för att det ska bli problem. De kan nämligen producera avkomma själva.

Läs också: Så räddar du växterna

Hur upptäcker du ett angrepp?

Ett tidigt tecken på ett angrepp är gulnade blad och att plantan ser hängig ut. Om du inte har någon förklaring till de gula bladen så är det dags att leta efter små, ljusbruna prickar.

Sköldlushonan är inte mer än ett par millimeter lång, men brukar gå att upptäcka vid inspektion. Honorna sätter sig ofta längs huvudnerven på bladens undersida. Om de är flera stycken så brukar de slå sig ner i en lång rad, och väl på plats bilda sin sköld. När det gäller vissa typer av orkidéer så kan sköldlusen även sätta sig bland rötterna. Lyft upp plantan ur krukan och se efter om du har några löss vid rotsystemet.

Precis som bladlöss, så suger sköldlössen i sig av växtens saft. Om lusen får i sig mer saft än den behöver så avsöndrar den så kallad honungsdagg. Honungsdaggen gör bladen klibbiga. Du kan även hitta kladd på fönstret och fönsterbrädan intill den angripna växten.

Om angreppet har pågått länge så kan honungsdaggen leda till sotdaggsvamp. Svampen syns som svarta fläckar på bladen. Skulle det gå så långt, så är det svårt att rädda plantan. Då måste bladen torkas rena från angrepp så att plantan kan ta upp ljus igen, innan den dör.

sköldlöss på växter

Så blir du av med sköldlusen

Börja med att ta bort de gula bladen och inspektera var honorna har satt sig. Sköldlushonan går att plocka bort med nageln eller med en pincett. Därefter kvarstår problemet med alla nymfer som kan springa runt både på plantan och omkring den.

Flytta bort plantan från andra växter i närheten och torka ordentligt rent där plantan har stått. Torka även den del av fönstret som har haft kontakt med plantan. Känn efter om bladen är kladdiga och torka bort den söta beläggningen med en fuktig trasa. Om bladen har fått sotdaggsvamp så måste bladen torkas fria från svampen, annars kan växten inte ta upp solljus.

Såp-sprit-blandning kan hjälpa mot sköldlöss

Om det finns nymfer kvar i plantan – vilket det troligtvis gör – kan du spraya växten med en såp-sprit-blandning. Blanda ihop 5 dl vatten, 1 msk såpa och 0,5 msk T-röd. Häll blandningen i en sprayflaska och spraya hela plantan. Upprepa behandlingen efter ungefär en vecka. Det kan krävas upp till fem behandlingar för att bli av med sköldlusen.

Tänk på att vissa växter mår dåligt av såp-sprit-blandningen, så testa att spraya på en liten del av växten först, innan du behandlar hela. Börja på ett blad som sitter långt ner, som du i värsta fall kan plocka bort om växten reagerar negativt på behandlingen.

Läs också: Så bekämpar du ullöss!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar