Den flammande finalen

Varje höst när naturen tänder sina sprakande brasor i lövverken tänker man: varför har jag inte planterat några buskar och träd med fina höstfärger? Gör slag i saken nu!


I den stora planteringsivern på våren är det lätt att glömma bort det höstgranna – kanske därför att man så gärna förtränger den här årstiden när vårens efterlängtade knoppar brister. Men skaffar du dig några flammande delikatesser kommer du i fortsättningen att uppleva hur trädgårdsnjutningen förlängs och förhöjs genom höstfärgernas grandiosa final. Årets bästa planteringstid för de flesta buskar och träd är efter lövfällningen. Den svala, fuktiga luften och höstregnen hjälper plantan att, utan den stress som varm vårsol kan förorsaka, etablera sitt rotsystem i lugn och ro. Höstplanterade växter får en rivstart på våren och börjar växa mycket tidigare än vårplanterade. Konsultera gärna en fackbok vid planteringen. Olika arter har olika krav på jord och läge.

Var kräsen

Utrymmet i en villaträdgård är i allmänhet begränsat, och då ska man naturligtvis ge plats åt de vackraste! Det är mycket klokare att plantera en enda utsökt buske, än tre mindre intressanta, som kanske bara gör väsen av sig en kort tid under blomningen. En solitär i en attraktiv höstfärg som lyser lång väg räcker för att göra stora delar av trädgården till en sevärdhet så här års.

Det finns många underbara arter och sorter av buskar och träd att bekanta sig med. Gå på upptäcksfärd och studera sådana i parker, plantskolor och i villaområden. Att se dem i verkligheten är bästa sättet att få klart för sig vad man personligen vill ha.

Azalea Det finns sorter med bedårande vårblomning, som får ett nytt skönhetslyft på hösten. Guldazalea, Rhododendron luteum, har ett bladverk som på hösten rodnar mot vinrött för att djupna till purpurbrunt. I maj-juni dränks busken av guldgula blomklasar med doft av vildblomshonung. Rosablommande koreansk azalea, Rhododendron schlippenbachii, får en lysande orangeröd höstfärg, och fjärilsazalea, Rhododendron vaseyi med rosa blommor färgas i rosa-violett-chokladbrunt. Passar små trädgårdar i zon 1-5. OBS! Azaleor ska planteras på senvåren!

Den underbara guldazaleans höstblad och redan anlagda blomknoppar.

Benved bjuder på härliga höstupplevelser där de vackra bladfärgerna ackompanjeras av säregna hängande frukter. Vingbenved, Euonymus alatus, har intensivt karminröda blad och rosa-orange fruktknippen på elegant böjda grenar, zon 5. Euonymus europaeus ’Evert’ har vinröd höstfärg och röda bär, zon 4. Men tänk på att benved är giftig och inte så lämplig om det brukar finnas småbarn i närheten.

Vingbenved, en höstlig upplevelse i lysande rosa-rött.

Häggmispelbjuder på sprakande orange och röda höstfärger och svarta bär, men redan vid bladsprickningen är buskarna mycket vackra med sina brunrosa bladknoppar och vita blommor. En av de finaste sorterna är prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii, zon 5.

Prakthäggmispeln brinner i eldigt orange-rött.

Kornell Rysk kornell, Cornus alba ’Sibirica’ är en sevärdhet på hösten med dovt vinfärgat bladverk och svart-blå bär. På vintren lyser de nakna röda stammarna effektfullt mot snön. Zon 4-5. Cornus alba ’Elegantissima’ har vitbrokiga blad, som på hösten nästan blir självlysande mot de röda grenarna. Zon 5.

Körsbärskornell, Cornus mas, har fint vridna blad med varmt orangegul höstfärg, och är tidigt på våren översållad med små gula blommor på bar kvist. Zon 3-4.

Korallkornellen, en lättodlad raffinerat vinfärgad skönhet.

Lönn Många sorter har ett utsökt flikigt och sirligt bladverk, som hos japanska blodlönnar är mahognyrött för att bli vinfärgat på hösten. Två sådana, passande för små trädgårdar, är flikbladig japanlönn, Acer palmatum ’Osakazuki’ med lysande korallröda höstblad, zon 3-4, och flikbladig japanlönn, Acer palmatum ’Dissectum’, vars gröna sommarblad på hösten färgas eldigt morotsröda, zon 3.

Bland större sorter är den fantastiska japanska gyllenlönnen, Acer shirasawanum ’Aureum’ en sevärdhet hela säsongen. På sommaren lyser bladverket i gyllengult och på hösten i brinnande orange, zon 3.

Den flikbladiga japanlönnen ’Dissectum’ har klätt sig i apelsinfärgad peruk!

Rönn I kalla landsändar är den vanliga rönnen, Sorbus aucuparia, zon 8, ett vackert vårdträd. Spännande prydnadssorter med bär i helt nya färger är till exempel Ambrarönnen, Sorbus ’Joseph Rock’, zon 3, med varmt orangegula bär. I en ny fin svensk serie har sorterna uppkallats efter Evert Taubes ombesjungna möer: Astridrönn, Sorbus ’Astrid’ har aprikosa bär och Birgittarönn, Sorbus ’Birgitta’ har gula, båda zon 3. Rosmarirönn, Sorbus ’Rosmari’ har läckra rosa bär, zon 5. Den låga utsökta japanska rönnen, Sorbus commixa ’Carmencita’, har påfallande vacker höstfärg och röda bär, zon 3-4. Ett smycke i små täppor är pärlrönn, Sorbus koehneana, vars snövita bär framträder effektfullt mot det sirliga roströda bladverket, zon 5.

Pärlrönn, ett gracilt smycke för den lilla trädgården.

Här hittar du växterna

Ett fint sortiment av buskar och träd finns hos plantbutikkedjorna Växtmästaren och TrädgårdsRingen, som har affärer i stora delar av landet. Deras kanslier upplyser om var din närmaste butik finns. Växtmästaren, tel: 0321-53 12 50. TrädgårdsRingen, tel: 0240-66 30 74, och 040-46 10 50 (södra Sverige). Sveriges största sortiment har Zetas finsmakarens trädgård i Huddinge, som saluför över 90 olika lönnar, och har en vacker visningsträdgård. Tel: 08-646 03 91.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar