Fruktpotpurri

Har du rätt förutsättningar i trädgården fixar du fruktsalladen med egenodlad frukt!


Fixa fruktsalladen med egen frukt! Äpple, Malus domestica ’Aroma’.

Visst är det vanligast att man som trädgårdsägare först planterar äppelträd och plommonträd. Men det finns också andra frukter och bär som är roliga att försöka odla. Vad sägs om att plocka solvarma persikor eller kiwifrukter från den egna trädgården? Här får du tips om vad som gäller för olika läckra frukter och bär.

Äpple

Redan under 1100-talet, då klosterträdgårdar började anläggas i Sverige, odlades det äpplen här. Munkarna var insatta i ympningens ädla konst, vilket är en förutsättning för att kunna föröka äppelsorter. Klosterträdgårdarna fungerade som plantskolor, och konsten att odla äpple spred sig runt om i landet.

Idag finns det många olika äppelsorter med varierande härdighet att välja bland. Plantskolorna kan hjälpa till med upplysningar om vilka sorter, som pollinerar varandra. Tänk på att välja en sort, som motsvarar önskemål om smak och användning.

Många av våra äldre sorter får lätt växtsjukdomar,som fruktträdskräfta och skorv. Därför kan det vara värt att välja en nyare sort, som förädlats för att motstå sjukdomar.


Äpple, Malus domestica
’Amorosa’

Välj rätt äppelsort

Godast: ’Aroma’ anses av många ha en av de godaste smakerna. Det är en korsning mellan de två populära sorterna ’Filippa’ och ’Ingrid Marie’. ’Amorosa’ är en rödskalig variant av ’Aroma’. Båda skördas på hösten och kan lagras fram till jul.

Härdigast: För dem som bor norrut kan ’Rödluvan’ rekommenderas. Det är en extremt vinterhärdig sort med frukter, som mognar i september. Hållbarheten är begränsad, så det är bäst att konsumera frukterna direkt när de mognat.

Tidigast: ’Transparente blanche’ mognar redan i augusti eller september. Frukterna är gröngula med en saftig och söt smak. Sorten går att odla ända upp till växtzon 6.

Päron

Päronträd är inte lika vanliga i de svenska trädgårdarna som äppelträd. Sorterna ’Bergamotter’, ’Esperens herre’ och ’Gråpäron’ går att odla upp till växtzon 4. Frukterna kan tyvärr inte lagras på samma sätt som äpplen. Skördetiden är kort och intensiv, från slutet av augusti till oktober beroende på sort.

För att underlätta pollineringen är det bra att köpa ett träd med flera sorter inympade, ett så kallat familjeträd.

Päron, Pyrus communis.

Plommon

Att få klättra upp i ett plommon- eller körsbärsträd och äta så mycket man orkar tillhör barndomens fröjder.   ’Victoria’ är en gammal plommonsort, som vi odlat ända sedan 1840-talet. De rödlila, ovala frukterna mognar i slutet av september. Eftersom den sätter väldigt rikligt med frukt bör man gallra karten, så att de som återstår får bättre plats. Sorten ’Jubileum’, som får mer hållbara frukter är tänkt att på sikt ersätta ’Victoria’. En mycket vanlig plommonsort i södra Sverige är ’Opal’, som får rödvioletta frukter. Den behöver liksom ’Victoria’ kartgallras för att få stora, fina plommon.

Persika

Det är lika bra att säga det direkt – alla kan inte odla egna persikor. Ett gynnsamt klimat och gärna en varm södervägg är det som krävs. Sorten ’Amsden’ klarar sig i växtzon 3 om den spaljeras, annars bara i växtzon 1. ’Frost’ är en sort, som rekommenderas även i växtzon 2.

Persikor kan med fördel odlas spaljerade mot ett plank eller mur i söderläge. Då fäster man lämpligen grenarna i solfjädersform längs stödet.


Persika,
Prunus persica

Vid plantering av ett fristående persikoträd är det väldigt viktigt att välja ett bra läge. Jorden ska vara lätt och väldränerad och växtplatsen solig. Persikoträdet blommar på bar kvist tidigt på våren. Har man flera sorter, ökar chanserna för en god skörd. När frukterna nått en storlek som hasselnötter, bör man kartgallra för hand. Spara den största karten i varje klase. När frukterna börjar mjukna i stjälken, är det dags att plocka och njuta! 

Kiwi

Kiwifrukt är knappast någon ny bekantskap, men att det går att odla minikiwi i landets sydligaste delar (växtzon 1–3) är kanske en nyhet för många. Det finns tre sorter att välja mellan: ’Anna’, ’Paula’ och ’Oskar’. För att pollineringen ska lyckas och frukter bildas krävs att ’Oskar’ finns i närheten av någon av flickorna. Vill man odla kiwi i lite större skala, räcker det uppskattningsvis med en hanplanta per fem honplantor. 

Minikiwi, Actinidia (Minikiwi-Gruppen) Anna (’Ananasnaya’)

Kiwiplantan trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord i ett soligt läge – ju soligare desto bättre fruktbildning. Eftersom den är en klätterväxt, behöver den bindas upp längs något slags stöd. Beskärning är inte nödvändig, men den bör gallras lite ibland.

I slutet av augusti kan man skörda små och goda minikiwi. Det är lite svårt att avgöra, när de är mogna. Bästa sättet är att klämma lite försiktigt på frukterna. Om de känns mjuka, är det dags att skörda dem.

Körsbär

Sötkörsbär, Prunus avium

Vad går upp mot en handfull sötkörsbär en varm sommardag? Välj bland annat mellan sorter som ’Almore’ med mörkröda bär, ’Van’ med stora frukter och fast fruktkött och den härdiga ’Fryksås’ med ljusröda bär. Det största problemet med körsbärsodling är att hinna före fåglarna i jakten på de läckra bären.

Elitplantor

För närvarande finns sjuttio av de vanligaste fruktsorterna som E-plantor, vilket garanterar att de håller god kvalitet, är virusfria och är anpassade till svenskt klimat. En fullständig lista finns på hemsidan www.eplanta.com

Foto: Eva S Andersson

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar