Just nu i trädgården maj

Maj brukar vara en skön och varm månad, fast inte alla år. Då är det är trösterikt att veta att man kan njuta av vårblommorna betydligt längre om det är svalt ute.


Så här års är vegetationen frodigare än någonsin under säsongen och grönskan känns frisk och jungfrulig. Många av trädgårdens tidiga perenner och lökväxter blommar som vackrast. Tulpaner står resliga i rabatterna, om de får vara ifred för rådjur och andra middagsgäster förstås.

Förnya trädgårdsmöblerna

När trädgårdsmöblerna kommer fram i solljuset ser de ofta inte så fräscha ut som man minns dem. Våren är en bra tid att piffa upp slitna möbler. Måla dem i en annan kulör eller fräscha upp den gamla färgen med ett nytt lager. Trärena möbler som blivit torra och missfärgade blir vackrare om de slipas ner till trären yta och sedan oljas in. Passa på när det är soligt och fint, då torkar det snabbt. Men olja eller måla inte mitt i det hetaste solgasset, då torkar det för fort.

Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad och inredning.

Ny färg på trädgårdsmöblerna kan ge ett lyft för hela trädgården.

Direktså grönsaker

I början av månaden är det hög tid att så grönsaker och de sommarblommor som inte behöver förkultiveras. Vänta gärna med bönor och ärtor till slutet av månaden, när jorden blivit tillräckligt varm, någonstans mellan 10 och 15 grader. Detsamma gäller potatisen. Om du är osäker, kan du enkelt mäta temperaturen med en jordtermometer.

Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad och inredning.

Gullvivorna trivs i gräsmattan.

Låt gräsmattan blomma

Många av vårens tidiga växter brukar hitta till gräsmattan alldeles själv. Både gullvivor och vitsippor trivs om gräsmattan inte är för tät och välgödslad. Låt dem vara kvar. Vänta sedan med att klippa gräset tills växterna gått i frö. På så sätt blir de bara fler och fler med åren. Andra växter som trivs i gräset är förgätmigej, tusensköna och teveronika. Se dem inte som ogräs, utan njut av gratis blomprakt.

Vänj växterna vid utelivet

Än dröjer det tills risken för nattfrost är över. Det brukar inte vara förrän en bit in i juni, över hela landet. Men i slutet av månaden är det dags att så sakteliga börja avhärda de plantor som övervintrat eller förkultiverats inomhus. Börja med att låta dem stå ute när det är varmt under korta perioder, men undvik direkt sol. I början kan man lägga en tunn fiberduk över dem som skydd som sol och vind.

Gödsla växterna

”Skörda” komposterna genom att vända och sålla materialet. Lägg ut den välbrunna kompostjorden i perennrabatter och under buskar. Man kan också lägga ut andra naturliga gödsel, som kogödsel. Det finns många gödselmedel på marknaden men med kompostjord och naturgödsel får man dessutom rikligt med organiskt material som inte bara gör jorden mer näringsrik utan också luftigare och mer fuktighetshållande. Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad och inredning 
Servera trädgårdens olika växter en välbrunnen och näringsrik kompostjord.

Beskär rosorna

När björklöven är stora som musöron är det lagom att beskära rosorna. Då har också rosorna tydliga ögon så man lätt kan se vilka grenar som lever och inte. Buskrosor behöver formas för att bli tätare och vackrare. Beskär över ett utåtgående öga för att få en mer yvig buske. En klätterros däremot, som ska ligga an mot väggen, blir bättre att beskära över ett inåtgående öga.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar