Just nu i trädgården – November

Vintern kryper allt närmare. De första snöflingorna brukar falla i november, i alla fall i landet södra halva. Nu är det dags att fortsätta odlingarna inomhus. Det är också vinterhalvåret som är den bästa tiden att planera för nästa år i trädgården.


Inspireras av bra trädgårdsböcker

Det finns flera nya och inspirerande trädgårdsböcker. Ulla Hårde har skrivit Lättsam trädgård (ICA Bokförlag, ca 259 kr). I boken ger hon tips på hur trädgården blir mer lättarbetad. I stället för stora arbetskrävande gräsmattor vill hon att man anlägger stora perennrabatter och planterar många gammaldags rosor. Planera din trädgård av Susanna Rosén och Helena Tovås Persson (Prisma, ca 300 kr) rymmer det mesta man behöver veta om hur man planerar en trädgård, allt ifrån hur man skapar ett rum till växtval och komposition av planteringar.I Åke Truedssons bok Grönsakslandet (Natur och kultur/Fakta, ca 190 kr) får man handfasta och praktiska odlingsråd av våra vanligaste grönsaker serverat till läckra bilder. För den som vill drömma sig bort finns Beth Chattos Min trädgårdslund (Valentin, ca 325 kr). I den får man följa hur en av Englands stora trädgårdspersonligheter anlägger en lund i ett skogsparti.

Orkidéer i fönstret

Dagarna blir allt mörkare. Nu behöver krukväxterna inte längre vattnas lika ofta. Tänk på att när växterna får mindre ljus behöver de också mindre vatten och näring. För att det fortfarande ska se fint ut i fönstret kan man komplettera med säsongens blommande växter. Särskilt vackra så här års är orkidéer. Särskilt tacksam är brudorkidén (Phalaenopsis) som hör till de mest lättskötta av alla orkidéer. Den finns dessutom i många färger och med olika storlek på blomman. Få krukväxter har blommor som håller så länge. Tänk på att inte klippa ner stängeln när den blommat klart, bara den del som gulnat. Sedan kan det växa ut nya stänglar på den gamla stängeln.

En Phalaenopsis-hybrid i lysande rosa. En riktig färgklick i fönstret.

Driv amaryllis till jul

Nu finns amaryllislökar att köpa i trädgårdsbutikerna. Vill man ha lite ovanligare sorter kan man beställa på postorder. När lökarna planterats får man räkna med att det tar 6-10 veckor innan de går i blom. Tiden det tar beror på sort och hur varmt de står. Läs mer om hur du lyckas med amaryllis på sidan 70.

Gulblommande amaryllis, Hippaestrum ’Yellow Goddess. En vit amaryllis är både vackert och stilrent.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar