Just nu i trädgården, nr 9/07

Passa på att ta minnesbilder av rabatterna innan allt fryser ner. De är bra att ha till våren om man ska komplettera med nya perenner i rabatterna. Det är så lätt att glömma hur stora växterna egentligen är och exakt var de står.


Utomhus har trädgården förberetts för sin vintervila. Passa på att ”odla” inne. Komplettera gärna med nya blommande säsongsväxter på fönsterbrädan. Det kan vara orkidéer eller höstglöd eller någon annan växt som ger färg.

Sista rycket!

Växter som är på gränsen till härdiga kan behöva vintertäckning. Kratta undan de sista höstlöven under buskarna så att inte gräsmattan far illa om det blir för tjocka lager. När det är klart är det dags att ställa undan redskapen för vintern. När de sista grönsakerna skördats kan man passa på att höstgräva jorden. Det behövs bara om det är lerjord. Vänd bara jorden och låt ligga så att tjälen kan göra jobbet med att smula sönder jorden i vinter. Sandjord grävs till våren.

Amaryllis till jul

Om man vill driva amaryllis till jul är det snart dags att beställa lökar. Det brukar ta 6-8 veckor, ibland längre, från det att man planterar löken till att den blommar. Storblommiga sorter har ofta kortare drivningstid än småblommiga som fjärilsamaryllis. Det betyder att de bör planteras i slutet av oktober till början av november.

Plantera löken så att cirka en tredjedel av löken är ovan jord. Sätter man den för grunt kan den lätt tippa om klockorna blir stora och tunga.

Lys upp ute

Njut av trädgårdsväxternas former och strukturer under hela vinterhalvåret genom att lysa upp dem med utebelysning. Placera uppåtriktade spottar under vackert formade träd eller buskar. Så kommer växterna att vara en prydnad hela vintern.


Med uppåtriktade spottar
lyser man upp växterna underifrån.

Dra ner på vattning

Nu får inte krukväxterna lika mycket ljus som under sommarhalvåret. Det gör att de inte heller förbrukar lika mycket vatten. Dra därför ner på vattningen så de inte står för blött. De behöver inte heller lika mycket näring. Ett tips är att ge dem pyttelite näring vid varje vattning året om, cirka en milliliter näring per liter vatten. Det betyder att de automatiskt får mindre näring nu eftersom de behöver mindre vatten.

Rosenkallan ger färg åt fönstret.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar