Just nu i trädgården oktober

Oktober är en härlig månad. Luften är frisk och trädgården bjuder på en härlig färgprakt. Säsongens sista perenner blommar fortfarande.


Höstfägring i oktoberkrukorna. Höstfägring i krukorna.

Var ute i trädgården och njut av höstens eldfängda färger innan löven slutligen trillar ner på marken. Kom inte lökarna ner i jorden förra månaden går det också bra nu i oktober. Än är inte säsongen slut. Nu finns särskilda växter i trädgårdsbutikerna som bjuder på vacker höstfägring i krukorna.

Skörda sista äpplena

Innan första frosten är det dags att skörda de äpplen som ska sparas till jul. Plocka dem försiktigt och slå in dem ett och ett i tidningspapper. Om det bildas röta i ett äpple hindrar pappret att rötan sprids. Lägg sedan äpplena i en isolerad låda på kall men frostfri plats. Balkongen eller invid huset kan också gå bra om man isolerar lådan lite extra. Om man har mycket äpplen kan man köra dem till ett musteri och njuta av äppelmust hela vintern. Man kan också göra cider av äpplena. Musterierna brukar ha öppet under några veckor i oktober. Närmaste musteri hittar du i Gula Sidorna.

Har du mycket äpplen? Gör must!

Tänk framåt mot nästa säsong

Planera redan nu för nästa säsong. Ta gärna bilder på rabatterna innan vintern om du inte gjort det tidigare under säsongen. De kommer att bli bra underlag när man sitter i vintermörkret och planerar nästa växtsäsong. Om du tycker det är svårt med växtkombinationer finns den nya boken ”Plantskolans bästa val” (Prisma) skriven av Gunborg Mattsson och med härliga bilder av Anna Skoog. I boken finns utmärkta förslag på bra och intressanta trädgårdsväxter och vilka kombinationsväxter som passar till.


Plantskolans bästa val
av Gunborg Mattsson ISBN 9151844354
cirka 200 kronor.

Nu börjar löven falla och äpplen och annan frukt trillar till backen. Lite löv gör inte så mycket och frukten brukar ha försvunnit till våren. Har man många träd blir det oftast för mycket löv för att kratta ihop och lägga på komposten. Ett enkelt sätt att ”bli av med” allt som faller från träden är att helt enkelt kratta in det i planteringarna eller in under buskarna. Det kan se lite skräpigt ut innan snön fallit men till våren försvinner de snabbt. Dessutom blir det till ett värmande täcke under vintern samtidigt som det blir till jordförbättring när det bryts ner på våren. Låt perennerna stå kvar och klipp ner dem först till våren när de börjar skjuta skott på nytt.

Fallfrukt brukar försvinna med fåglarnas hjälp.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar