
Vill du fråga om trädgård? Ställ din fråga tilll vår expert Lisa Winnerlid på viivilla.se
1. Frossa i vasblommor: ju mer du klipper av sommarblommor som luktärter, sommarmalvor, krasse och ringblommor desto rikare blommar de!
2. Plantera nya perenner, och dela dina favoriter och få fler.
3. Höstgödsla med pk-gödsel. Finns i handeln som Höstgödsel. Pioner, rosor och bärbuskar älskar det! P står för fosfor som befrämjar nästa års blomning. K=kalium, som styrker och härdar plantan inför vintern.
4. Snödroppar och vintergäck vill ”nattas” tidigt för att hinna rota sig före vintern. Har du misslyckats med dem? Det beror på att lökarna är torra vid inköpet. Låt dem ligga i vatten under ett dygn före plantering så lyckas det bättre.
5. Reparera gräsmattan om den fått kala fläckar. Det finns små förpackningar för hjälpsådd i handeln.
6. Satsa på barrväxterna: plantera barrväxter och beskär granhäckar. Frisera barrväxter som blivit förvuxna och risiga och de får en ny spännande design.
Gör som mormor

Plocka in små buketter av sommarblommor och sätt i fina vasen. För mormor visste växtens hemlighet: blomman ska vara utslagen när du klipper stjälken – luktärtsknoppar slår inte ut inomhus.
Plantera pionen rätt

– och den kan bli jättegammal, minst 50 år! En bra planteringstid är slutet av augusti-början av september. Gropen ska vara 50×50 centimeter. Berika jorden med förmultnad kogödsel och en näve benmjöl. Den övre delen av rotklumpen, där det finns små rosa skott, ska hamna högst fem centimeter under jordytan.
Ny slags gran…

…får du genom att stamma upp en som blivit förvuxen. Barrväxter blir ofta fula nertill. Klipp bort de torra grenarna en bra bit upp på stammen.