Odla ingefära i trädgården – så gör du!

Att odla ingefära går faktiskt i Sverige, även om skörden inte blir så stor. Så här gör du för att lyckas – steg för steg!

Att odla ingefära har en lång tradition, då det är en av världens äldsta kryddor och medicinalväxter. Den har sitt ursprung från öarna i Sydostasien, och är en välkänd ingrediens i det asiatiska köket, men kom till Europa redan under antiken.

Odla ingefära i Sverige

Ingefära, Zingiber officinale, växer bäst i tropiskt klimat och odlas idag som mest i Indien, Nigeria och Kina. Älskar du också kryddan och skulle vilja odla din egen, ekologiska ingefära i trädgården? Ja, det går faktiskt även i Sverige! Så här gör du!

odla ingefära
Ingefära är en blommande ört som hör till samma växtfamilj som kryddväxterna gurkmeja, kardemumma och galangal, och det är dess rotstock, rhizom, som vi använder som krydda. Här i Sverige kan du dock inte räkna med att plantan utvecklar några blommor.

Odla ingefära – steg för steg

1. Köp några fina bitar ekologisk ingefära i mataffären under vårvintern, med flera utbuktande “ögon”, där skotten kan växa ut, se bilden nedan. (Icke-ekologisk ingefära kan vara behandlad med medel som hämmar dem från att gro).

2. Fyll en kruka med näringsrik och väldränerad jord, exempelvis urn- eller blomjord. Se till att krukan har hål i botten.

3. Lägg ingefäran ovanpå jorden med ögonen uppåt. Täck knölen till två tredjedelar med jord, tryck till försiktigt, och vattna. Ställ krukan i ett ljust fönster.

4. Håll jorden jämn och lätt fuktig. När bladen börjar utvecklas kan du börja näringsvattna med en svag dos näring varje gång du vattnar.

5. Duscha bladen regelbundet med sprejflaska, för om luften är torr kan plantan drabbas av spinnkvalster, som täcker växten med en tunn väv och får bladen att vissna.

6. När frostrisken är över är det dags att plantera om ingefäran i en större kruka och flytta ut den i trädgården. Murarhinkar, som är lite bredare i modellen, fungerar till exempel bra som planteringskärl om man borrar hål botten.

7. Avhärda plantan genom att ställa den på en skyddad plats under fiberduk den första veckan, så att bladen inte tar skada av stark sol eller kyliga nätter. Ställ sedan krukan på en solig och varm plats i trädgården, och vattna regelbundet.

8. På hösten är det dags att skörda! Räkna inte med en stor skörd, då knölarna du sätter ner kommer att ge maximalt tre gånger så stor avkastning. Om du trots det inte vill skörda allt på en gång kan du gräva upp en bit och låta resten växa kvar i krukan, men ta in den innan frosten kommer, och ge den växtbelysning under vintern om du vill att bladen håller sig fina till nästa säsong. 

Läs också: Salladslök – så lyckas du med den milda löken

Ingefära med ett utbuktande ”öga”, där stjälkar och blad kan växa ut.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar