Sandras gröna – vattenblänk, fågelholkar och doftande krukor

Vi i Villas trädgårdsmästare Sandra Holmes tipsar om kreativa trädgårdsprojekt för lediga dagar, hur du brottas med bladlöss och bäddar för stor fin skörd.

Skapa en minidamm

Ett vattenblänk tillför liv i trädgården med alla smådjur som lockas dit för att släcka törsten. Har du inte möjlighet att gräva en riktig damm så kan du enkelt fixa en liten minidamm. Du kan till exempel använda en tvättbalja, stor kruka, ett ekfat, gammalt badkar, eller en sandlåda som du klär med gummiduk. Finns det plats kan du sätta dit en liten solcellsdriven fontänpump och få ett avkopplande porlande ljud. Det kan också vara kul att skaffa några vattenväxter, som mossbräken och vattenhyacint att dekorera med.  

Bygg fantasifulla holkar

Det är lätt att snickra ihop en fågelholk av några brädor, och ett kul projekt för barnen. En ”tättingholk” för småfåglar brukar passa bra i trädgården. Där ska hålet vara 30–35 mm stort. Från hålet till botten bör det vara minst 15 cm så att inte djur kan nå fågelungarna med sina tassar. För extra skydd bör holken ha ett utskjutande tak och väggar som är 1–2 cm tjocka. Gör den öppningsbar så att du kan städa ur den på hösten. För mer fågelholksinfo och ritningar, kolla här!

Gallra för bättre skörd

För att få bästa kvalitén på skörden är det viktigt att gallra så att frukt och grönsaker inte växer för tätt. För att få stora frukter, och minska risken att de smittar varandra med fruktmögel, gallra så att det är två fingrars bredd mellan plommonen och en näve mellan äpplena. Gallra också bland sådderna i kökslandet så att plantavståndet stämmer med vad som står på fröpåsen, då blir också grönsakerna stora och fina.  

Spara på vattnet

Efter de senaste årens värmeböljor och bevattningsförbud, känns det bra att hushålla med vattnet så gott man kan. Satsa på en regnvattentunna! Då kan du samla upp vatten från hustaket. Ekfat eller oljefat är ganska snygga som de är, medan du kan piffa till en plasttunna genom att till exempel klä in den med träribbor som du kan sätta ihop med ett spikband. 

Tänk också på att bästa tid att vattna är på morgonen eller kvällen, inte mitt på dagen när avdunstningen är som störst. Och strunta i gräsmattan! Du behöver inte oroa dig om den har blivit gul, den återhämtar sig snabbt efter regn. 

5 väldoftande växter till krukorna

Varför inte satsa på något som doftar gott till sommarkrukorna på altanen? Här är fem av mina favoriter! 

1. Eldkrona doftar friskt av citrus och blommorna har härligt varma starka färger. Är väldigt fina som uppstammade och går att övervintra frostfritt. 

2. Chokladblommans svävande blommor doftar som mest av kakao under varma sommarkvällar.

3. Kryddtagetes doftar kryddigt med en touch av citrus. Den är väldigt lättodlad och tålig, och får massvis av blommor fram tills frosten kommer. Både blad och blommor kan användas i mat och desserter.

4. Ananassalvians blad doftar och smakar av fruktig ananas, och är goda i både mat, efterrätter och drinkar.

5. Lavendels underbara doft har faktiskt en lugnande verkan på människor. De lila blommorna är ljuvliga, men det finns också vackra rosa och vita sorter att upptäcka. Vill du ha en härdig lavendel som du kan plantera ut i rabatten till hösten, välj då vanlig lavendel Lavendel angustifolia och inte fjärilslavendel, som är mer känslig.  

Bladlöss kan se ut på flera sätt, som de här svarta och gröna.

Ta fajten mot bladlössen!

Det är så trist när bladlössen kommer och förstör blommor och blad. Så när man upptäcker de små krypen är det klokt att försöka ta bort dem så fort man kan då de sprider sig snabbt. Du kan först testa att spruta bort dem med en hård stråle på vattenmunstycket, och krossa de du kan med fingrarna. Funkar inte det så testa att spruta på med såpvatten (1-2 msk såpa till 1 liter vatten), upprepade gånger med några dagars mellanrum. Sitter de som berget, häll i 2 ml rödsprit i såpvattnet. Spruta inte på röda nyckelpigor, eller deras gula små ägg – de älskar nämligen att äta bladlöss.

Läs också: Sandras gröna – pallkragar och rabattfavoriter!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar