Spännande barnträdgård

Att låta några ytor i trädgården bli barnens egna kan bli en riktig hit. För att barnen ska gilla dem, ska de förstås vara spännande och roliga. Några stora arbetsinsatser eller kostnader krävs inte, utan med enkla medel kan man tillsammans med barnen lätt göra dem mer inbjudande.

Trädgården vill man förstås ska vara en plats där alla trivs, barn som vuxna. Medan vi vuxna kanske mest värdesätter en plats i trädgården för lugn och ro, vill de flesta barn ha action och äventyr. Men även att odla egna godsaker kan vara spännande och uppskattat.

Har man möjlighet kan något parti få bli lite vildvuxet och fungera som ”djungel”.

På en sluttningstomt är det läge för en enkel vattenrutschbana. Trädgårdsslangen kan förse rutschbanan, som görs av byggplast, med vatten. Men det är viktigt att se till att det rinner vatten på hela byggplasten. Jättekul! Och inte bara för barnen kanske…


Att själv få sätta frön, se hur det växer och sedan skörda godsakerna brukar bli mycket uppskattat.


Att få sätta och skörda egen potatis är en riktig höjdare.

Gör en planteringslåda

Att tillsammans göra i ordning ett litet trädgårdsland för morötter, rädisor, potatis eller något annat ”säkert kort”, brukar också bli uppskattat och ibland till och med början på ett livslångt intresse. Så smakar ju hemodlat också så mycket bättre.

Att spika eller skruva ihop fyra brädor till en planteringslåda, som fylls med bra jord, gör odlingen mer lättskött.


En gunga ska förstås finnas i barnens egen del av trädgården.


Repstegen är spännande. I den kan man göra många konster.


Klätterträdet blir snabbt en favoritplats.

Fixa gunga och koja

En gunga ska det förstås finnas. I en rund träplatta borras ett hål i mitten. Ett rep av lagom grovlek träs igenom hålet och en rejäl knut görs på undersidan.

En koja att leka, fika eller gömma sig i är enkel att göra om man har någon liten dunge med ungbjörkar på tomten. Bara att såga bort några björkar i mitten av dungen, som blir kojans golv. Därefter binds björkarna på sidorna ihop i toppen med ett snöre eller ståltråd, och blir då ett fint tak.


Lite smått och gott kan det också gärna få finnas. Vad smakar väl bättre än solvarma smultron under en paus i leken?


Nyskördade rädisor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar