Trädgårdskalendern maj

Månadens ordspråk: Till mans vi sliter lite som en myra, kan vi göra något annat? Minuter är nu dyra. Varm rabarberpaj får oss alla att sitta en mikrosekund och på storverken titta.


”Sköna maj – välkommen!”, utbrister vi, inte minst under aprils sista skälvande timmar. Lite till mans har vi dragit i startsnöret för det verkliga trädgårdsjobbet, vilket innebär att smutsiga fingrar, blåmärken och en febril iver nu präglar dagarna för många av oss. 

I Södra Sverige har det gått undan. Många har ställt ut pelargoner, planterat ut de tåligare sommarblommorna (måtte det nu inte bli frost och kalla vindar) och snart kan vi se alla magnolior i full blom. Det är full anläggningstid med stenbeläggningar, jordinköp samt frösådd i landen eller i lådor. Däremot har det blivit för sent att beskära fruktträden.

Du som har balkong har en fördel eftersom du redan kan sätta ut de mer känsliga växterna. Inred balkongen med krukor, bambu, någon klängväxt, en urna med vatten och några stenar. Det här ska vara ditt älskade vardagsrum för några månader framåt.

Dags att plantera! Tomatplantorna sätts i jord.

Mellansverige

I den här delen av Sverige avvaktar vi lite med att sätta potatis och fröer, men bara i ett par veckor. Vi har börjat klippa gräsmattorna, och det är läge att gödsla den med hönsgödsel och eventuellt vertikalskära. Plantor sätts i jord – rosor, rhododendron, perenner – skaparglädjen är enorm och tänk vilka möjligheter varje trädgård har! Nu ska det handlas och planteras. Sommarblommor får vänta lite till, men har du redan satt ut dem är det täckning eller avhärdning som gäller.

Norra Sverige

Här längst upp (närmare bestämt i Luleå) har ännu inte isen försvunnit och på gräsmattorna ligger fortfarande en del snö. Viss krattning kan göras, och krokus och snödroppar blommar. Om ett par veckor kommer många försiktigt att börja härda en del plantor, men vi får vänta med utsättning och viss frösådd till efter järnnätterna. I söderläge känner vi nog lite vårkänslor, och allt eftersom det blir barmark jobbar vi mer i trädgården. ”Väntans tider” är ett bra uttryck.

Inne är det desto mer ”trädgårds-tänk”, och vi driver fram plantor, tomater, krasse, luktärter, och, inte minst, pelargoner.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar