ANNONS FRÅN ARBORISTEN I ÖRNSKÖLDSVIK

Därför bör du ta hjälp av proffs när du vårdar dina träd

Förståelsen för träds vikt för stadsmiljön ökar, så också intresset för trädvård. Utvecklingen har lett till ett stort behov av arborister.

– Rätt trädvård skapar välmående träd som fortsätter att växa, frodas och ge frukt, år efter år, säger arboristen Andreas Lindberg. 

En arborist är en trädvårdsspecialist, utbildad och kvalificerad för att tillhandahålla den vård som träd behöver där människor och träd möts – i städer, villaförorter, parker och stadsnära skogar. Andreas Lindberg har arbetat som arborist under många år och specialiserar sig på i synnerhet trädfällning, trädvård, stubbfräsning och bortforsling av nedtagna träd. 

– Det är ett mycket roligt yrke – jag arbetar utomhus i friska luften och hela tiden på nya platser. Ingen dag är den andra lik; utmaningarna är oerhört varierande och det är alltid trevligt att träffa nya människor, säger han. 

Du kan göra mer skada än nytta

Behovet av skickliga arborister blir allt större. Många kunder har vackra trädgårdar med mycket gamla träd, som ofta kräver särskild vård. De som själva tar yxa och såg till de knotiga gamla grenarna riskerar att genom okunskap göra mer skada än nytta. Andreas rekommenderar därför att man tar hjälp av ett proffs för att verkligen säkerställa att träden mår som bäst. 

– Om man är osäker på hur man bör behandla sina träd kan en bra arborist utföra besiktningar på plats. Vi kontrollerar till exempel om dina träd visar tecken på sjukdom eller skador som kan potentiellt göra dem till en säkerhetsrisk, eller om det finns något annat som kan påverka deras hälsa. Annat vi tittar på är hög ålder – kanske behöver trädet beskäras eller till och med tas ner, för allas säkerhet. 

Ta hjälp av någon med erfarenhet

Andreas älskar frihetskänslan han får av att arbeta uppe bland trädtopparna, men konstaterar att arborist inte är ett yrke för alla. Det är både fysiskt och psykiskt ansträngande och kräver konstant koncentration. 

– Det finns alltid en risk för misstag, särskilt om man inte är fokuserad eller har tillräcklig fysisk ork. Då kan du skada dig själv och andra. Därför är det alltid bättre att ta hjälp av någon med erfarenhet och utbildning. 

Tar uppdrag både i norr och söder

Primärt är Andreas verksam i Örnsköldsvik och Umeå med omnejd. Även Åsele, Storuman och Dorotea är orter där han gärna tar nya uppdrag.

– Det finns mycket att göra och det är verkligen kul att få hjälpa människor att ta hand om sina träd på bästa sätt, avslutar han.

Kontakta Andreas hos Arboristen i Örnsköldsvik

Mest lästa artiklar