Experttips inför poolbygget

Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.


Hallå där Amanda Knutsson, kommunikatör på Folkpool. Jag ska bygga pool, vilken typ ska jag välja?

– Det flesta kunderna väljer en rektangulär pool med måtten 4 x 8, den är enkel att montera för hemmabyggaren och passar nästan alla tomter. Många som ska bygga helt eller delvis ovan mark väljer en durapool, alltså en pool som byggs av polystyrenblock. 

Behöver jag bygglov?
– Bygglov behövs aldrig för poolen, däremot behövs marklov i vissa kommuner. Marklov kan även behövas om du ändrar höjderna på tomten, till exempel vid en sluttningstomt. I vissa kommuner behövs bygglov för pooltak över en viss höjd. Säkrast är att ta kontakt med sin kommun.

Finns det andra regler jag måste ta hänsyn till? 
– Boverkets rekommendation om säkert överdrag är en viktig regel att följa. Här är pooltak och RIB-cover två populära alternativ.

Hur ska jag rengöra poolen?

– Valet av överdrag samt såklart omgivningarna påverkar vilket som är bästa valet för rengöring. För många räcker en vanlig pooldammsugare (som kan jämföras med en centraldammsugare), annars finns snabba och effektiva poolrobotar. 

Vad kostar det att bygga en pool? 

– Totalkostnaden påverkas av många faktorer, till exempel hur man utrustar poolen, därför är det alltid bäst att begära offert på just den pool man vill bygga från sin lokala återförsäljare. 

Vad blir driftkostnaden per år?

– Även här är det många faktorer som påverkar, inte minst val av överdrag. Men en generell uppskattning är cirka 3 500 kWh samt 1–2 000 kr kemikalier per år. Bra sätt att hålla driftskostnaden nere är frekvensstyrning av poolpumpen, invertervärmepump för uppvärmning samt pooltak som överdrag. Då kan energikostnaden mer än halveras. 

Amanda Knutsson, kommunikatör på Folkpool

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar