Hitta svampfavoriterna

Missa inte chansen att fylla svampkorgen i höst! Här guidar vi till tre svampfavoriter, var de växer och hur du tar hand om dem efter plockning.

1. Trattkantarell:

Växer i mossiga barrskogar och i bokskogar. Har en brun trattformad hatt med gråbruna åsar på undersidan. Dela den ihåliga foten, där kan småkryp gömma sig. Lätt att torka, t ex i ugn på låg värme med luckan öppen.

2. Karljohanssvamp:

Finns i både barr- och lövskog. Foten är knubbig och helt igenom fylld. Den bruna hatten har pyttesmå rör undertill som först är vita och sedan blir gulgröna. De unga svamparna är bäst, se upp för ljusa små larver i de äldre exemplaren. Svampen går utmärkt att torka i tunna skivor!

3. Kantarell:

Skogens guld kan plockas fram till frosten. Trivs på fuktiga ställen i löv- och barrskog, ofta täckt av mossa eller gräs. Hatten har en vågig kant och undersidan är prydd med veck som löper ner på foten. Skymtar du ett par svampar brukar det gömma sig fler i närheten, ofta i en ring runt ett träd. Hetta upp i stekpanna tills de svettas och frys in i sitt spad för att lagra.

Tips!

Ta med en liten kniv och borste och rensa så mycket du kan direkt i skogen.

Läs också: Svampar – 10 favoriter att leta efter på skogspromenaden


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar