10 svampar att hålla utkik efter på skogspromenaden

Sugen på svamp? Ta en tur till skogen och se om du hittar några av de här goda svamparna. I den här guiden ser du var de växer och hur de ser ut.

Plocka svamp är ett roligt nöje, men har du koll på vilka svampar som går att äta? Här tipsar vi om 10 svampar som är lätta att känna igen och uppskattas för sin goda smak.

1. Svart trumpetsvamp

svampar

Den här mörka svampen är inte så lätt att upptäcka, men när man väl hittar den brukar det finnas gott om dem! Den trumpetformade svampen med sin ihåliga fot är en riktig delikatess, och växer framförallt i skog med ek och hassel, och ibland gran. God att både steka och stuva, och är lätt att torka.

2. Blodriska

svampar

Blodriskan är ganska lätt att känna igen på sin orange färg och den morotfärgade vätska den blöder ut när man skär i den. Svamparna växer vid gran eller tall på fuktiga ställen, som intill vattendrag. Hatten är slät på ovansidan, med skivor undertill, och foten är ihålig. Smaken är kryddig och den är god att exempelvis ha i både pytt och soppa, eller ugnsgrilla med vitlök och olivolja.

3. Stolt fjällskivling

svampar
OBS! Undvik förväxlingsrisken med giftig panterflugsvamp som har vit fot och mörk botten med ljusa fjäll.

En svamp som kan växa sig riktigt stor är stolt fjällskivling, som man kan hitta i gräsiga skogar och skogsbryn. Som liten är hatten klotformad, innan den vecklar ut sig till ett stort parasoll med mörka fjäll på ljus botten, och vita skivor på undersidan. Den ihåliga foten är brunmönstrad och har en tjock ring som går att lossa och dra upp och ned, som en ring på ett finger. Köttet har en nötaktig smak och den stora hatten är exempelvis god att steka i smör och servera som en biff.

4. Blek taggsvamp

Blek taggsvamp växer i mossig bland- och barrskog över hela landet och är lätt att känna igen på sin ljust aprikosa färg. Hatten, som kan bli ganska stor, är matt på ovansidan och undersidan är fylld av små taggar som lätt faller av. Passar till all sorts mat och är väldigt lätt att rensa, då den sällan angrips av larver.

5. Kantarell

Skogens guld och favorit hos många är förstås kantarellen. Den lysande gula svampen växer på fuktiga ställen i både löv- och barrskog, och går att hitta i hela landet, utom Norrlands inland. Hattens ovansida är slät, med vågig kant, och undersidan är prydd med veck som löper ner på foten. Smaken är pepprig och fruktig, och den passar bra som enda svamp i en rätt, eller bara smörstekt på en skiva gott bröd.

Läs också: Kantarelltoast – magiskt god!

6. Karljohan

svampar
Karljohan kallas också för stensopp.

Karljohan är vida känd som en gourmetsvamp på grund av sin fylliga smak. Den välvda hatten är mörk- eller ljusbrun ovanpå och undersidan är täckt av ett lager pyttesmå rör som först är vitaktiga, och blir gula eller gulgröna med tiden. Den snedställda foten är knubbig, vit till ljusbrun och helt igenom fylld. Svampen kan växa sig riktigt stor, men se upp för de ljusa larverna som ofta samlas i de äldre exemplaren. Utmärkt att torka om man skivar den i tunna skivor!

7. Trattkantarell

Trattkantareller brukar växa i stora grupper i barrskogar över hela landet. Deras långa, ihåliga fot gör dem lätta att plocka och rensa, dela dem bara på längden för ibland gömmer det sig småkryp inuti. Hatten är ljus- eller mörkbrun ovanpå, och antingen trattformad, eller med bara en mindre grop i mitten. Undersidan är fylld av gula eller grå åsar som fortsätter ner på foten. Passar i all matlagning, inte minst soppa, och är lätt att torka.

Läs också: Trattkantarellsoppa med ädelost

8. Fjällig bläcksvamp

svampar

På frodiga gräsmattor, i komposter och utmed vägkanter trivs fjälliga bläcksvampar. Innan foten börjar skjuta ifrån ser de lite ut som vita fjällprydda ägg, men när de vuxit till sig blir hatten mer klockformad och får en mörk kant. Foten är vit och ihålig och har en tunn ring. Svampen smakar bäst innan de vita skivorna hunnit bli mörka, och bör tillagas direkt då den inte tål lagring. God att smörsteka, fritera eller stuva. Lite lös i konsistensen.

9. Blomkålssvamp

Vid foten av stora tallar kan man ha turen att hitta en stor gräddfärgad blomkålssvamp. Det krusiga svampköttet har en mild smak som passar till det mesta. Det är väldigt gott att fritera, men lämpar sig mindre bra att torka, då smaken blir lite besk.

10. Ostronmussling

svampar

Ostronmussling växer oftast i stora kluster på stammen av döda lövträd, men förekommer också på barrträd. Svampen har fått sitt namn på grund av att hattens utseende påminner lite om ett ostron, med sin gråbruna ovansida och undersida med vita skivor. Foten är kort och snedställd. Smaken är mild och konsistensen något seg, passar bra att hacka som vegofärs och som blandsvamp med kryddigare svampar.

Läs också: Så tar du hand om svampen

Källa: Svampguiden.com


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar