Trattkantareller passar förträffligt ihop med ädelosten som fint smälter ner i soppan. Servera gärna ett gott bröd till!
Trattkantarellsoppa med ädelost
4 portioner, 20 minuter.
Du behöver:
- 2 schalottenlökar
- Smör till stekning
- 1 liter färska trattkantareller eller 250 g förvällda eller 30 g torkade och blötlagda
- 7 dl vatten
- 1 hönsbuljongtärning
- 1/2 dl + ca 1/2 dl torr sherry
- 1 dl vispgrädde
- Salt och svartpeppar
- 100 g ädelost
- 1/2 dl gräslök, skuren i bitar
Läs även: Här hittar du kantarellerna
Gör så här:
1. Hacka löken och fräs den mjuk i smör i en kastrull. Spara några fina små svampar till garnering och låt resten fräsa med löken.
2. Tillsätt vatten, buljongtärning och 1/2 dl sherry till svampen när svampvätskan kokat in. Låt småkoka 10–15 minuter. Stek den sparade svampen i smör.
3. Tillsätt grädden till soppan och låt koka ytterligare några minuter. Mixa soppan slät. Smaka av med lite mer sherry, salt och nymald peppar.
4. Servering: Hetta upp soppan och häll upp i skålar. Fördela osten och de sparade stekta svamparna i skålarna och strö till sist över gräslök.
Lättlagade festmenyer på 1 timme (bokförlaget Semic), ca 174 kr.