Igelkottar – 10 saker du bör veta om de taggiga djuren!

Igelkottar är trädgårdens doldisar – och riktigt fascinerande djur! Här lär vi dig mer om de sällsynta krabaterna och hur du kan hjälpa dem att bli fler.

Igelkottar vandrar runt i våra trädgårdar om nätterna och är inte så lätta att upptäcka. Vad kan du egentligen om de taggiga små djuren? Här är några viktiga fakta om igelkottar, hämtade ur boken ”Taggad att leva” av Maria Dacke. 

10 saker du bör veta om igelkottar!

1. Igelkotten är fridlyst och listad som ”nära hotad” i Sverige. De senaste tio åren har antalet igelkottar uppskattningsvis minskat med en tredjedel. 

2. Några av orsakerna till att igelkottarna blivit färre är bristen på boplatser, och att allt fler dödas i trafiken, av robotgräsklipparna i våra trädgårdar och av grävlingar (som blivit desto fler). 

Vad äter igelkottar?

3. På igelkottens meny står bland annat skalbaggar, tvestjärtar, sniglar, daggmaskar, tusenfotingar och fjärilslarver. En stort plus är att de faktiskt äter mördarsniglar!

Läs också: Snigelgifterna som är farliga för igelkotten

 Igelkottar dyker upp runt skymningen, och går ett varv och letar mat. Sedan tar de ett par timmars paus, och går och letar mat igen före soluppgången. De sover runt 18 timmar om dygnet.

4. Igelkottar täcker stora områden i jakt på mat, och växlar mellan många olika bon. Hanarna har störst jaktmarker, ytor på upp till 55 fotbollsplaner, och kan ha över 20 bon att växla mellan. Se till att det finns något hål i staketet mellan dig och grannen så att igelkotten lätt kan passera mellan trädgårdarna. 

5. Det är förbjudet och straffbart att fånga in, skada eller döda en igelkott. Hjälper du en skadad igelkott får du begränsa dess rörelseutrymme i max 48 timmar. 

Igelkotten är det enda djur som helt kan innesluta sig i taggar, vilket den gör när den rullar ihop sig.

6. Medellivslängden för en igelkott är två år. Men den kan bli mycket äldre än så om den hittar bra övervintringsställen och lyckas undvika faror. 

7. En igelkott har över 5 000 taggar. När igelkotten känner sig trygg är taggarna nedfällda, men när den är hotad rullar den ihop sig och taggarna spretar åt alla håll. 

8. Igelkottar har väldigt bra lukt- och hörselsinne. De kan till exempel höra skalbaggar på upp till 5 meters avstånd. Och simma kan de också!

Vill du hjälpa igelkotten kan du bygga ett igelkottshus, eller helt enkelt luta en skiva mot en vägg och kratta in löv under den. Det viktigaste är att boplatsen är regnsäker och isolerad med löv eller halm.

9. Igelkottar går i ide på senhösten, och då bör de väga minst ett halvt kilo för att klara vintern. När dygnsmedeltemperaturen är över 10 grader igen är det dags att vakna ur dvalan.  

Får man mata igelkottar?

10. Under torra somrar, då igelkottar har svårt att hitta mat och vatten, är det bra att ställa ut ett grunt fat med vatten till igelkotten, och gärna kattmat som är rikt på animaliskt protein. Det är också bra att ge mat på hösten, då igelkotten behöver äta upp sig inför dvalan. Man ska däremot inte ge igelkottar mjölk, då får de gaser och ont i magen! 

3 tips för att hjälpa igelkottar!

  • Spara några lövhögar i trädgårdens hörn, och kratta in löv under häcken, där igelkotten kan bygga bo.  
  • Programmera robotgräsklipparen så att den inte kör på natten, då igelkottarna är aktiva. 
  • Flytta eller peta runt i rishögen innan du tänder majbrasan, så att igelkottar som byggt bo där inte riskerar att brinna inne.

Har du sett en igelkott?

Rapportera in alla levande och döda igelkottar du ser till Artportalen, så hjälper du naturvårdare att hålla koll på igelkottens situation i Sverige.

Boktips!

Vill du lära dig mer om igelkottar och hur du kan hjälpa dem? Läs ”Taggad att leva” av Maria Dacke (Roos & Tegnér, 2021).

Läs också: Varning: Robotgräsklippare skadar igelkottarna!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar