Igelkottar – 10 saker du bör veta om de taggiga djuren!

Igelkottar är trädgårdens doldisar – och riktigt fascinerande djur! Här lär vi dig mer om de sällsynta krabaterna och hur du kan hjälpa dem att bli fler.

Igelkottar vandrar runt i våra trädgårdar om nätterna och är inte så lätta att upptäcka. Vad kan du egentligen om de taggiga små djuren? Här är några viktiga fakta om igelkottar, hämtade ur boken ”Taggad att leva” av Maria Dacke. 

10 saker du bör veta om igelkottar!

1. Igelkotten är fridlyst och listad som ”nära hotad” i Sverige. De senaste tio åren har antalet igelkottar uppskattningsvis minskat med en tredjedel. 

2. Några av orsakerna till att igelkottarna blivit färre är bristen på boplatser, och att allt fler dödas i trafiken, av robotgräsklipparna i våra trädgårdar och av grävlingar (som blivit desto fler). 

Vad äter igelkottar?

3. På igelkottens meny står bland annat skalbaggar, tvestjärtar, sniglar, daggmaskar, tusenfotingar och fjärilslarver. En stort plus är att de faktiskt äter mördarsniglar!

Läs också: Snigelgifterna som är farliga för igelkotten

 Igelkottar dyker upp runt skymningen, och går ett varv och letar mat. Sedan tar de ett par timmars paus, och går och letar mat igen före soluppgången. De sover runt 18 timmar om dygnet.

4. Igelkottar täcker stora områden i jakt på mat, och växlar mellan många olika bon. Hanarna har störst jaktmarker, ytor på upp till 55 fotbollsplaner, och kan ha över 20 bon att växla mellan. Se till att det finns något hål i staketet mellan dig och grannen så att igelkotten lätt kan passera mellan trädgårdarna. 

5. Det är förbjudet och straffbart att fånga in, skada eller döda en igelkott. Hjälper du en skadad igelkott får du begränsa dess rörelseutrymme i max 48 timmar. 

Igelkotten är det enda djur som helt kan innesluta sig i taggar, vilket den gör när den rullar ihop sig.

6. Medellivslängden för en igelkott är två år. Men den kan bli mycket äldre än så om den hittar bra övervintringsställen och lyckas undvika faror. 

7. En igelkott har över 5 000 taggar. När igelkotten känner sig trygg är taggarna nedfällda, men när den är hotad rullar den ihop sig och taggarna spretar åt alla håll. 

8. Igelkottar har väldigt bra lukt- och hörselsinne. De kan till exempel höra skalbaggar på upp till 5 meters avstånd. Och simma kan de också!

Vill du hjälpa igelkotten kan du bygga ett igelkottshus, eller helt enkelt luta en skiva mot en vägg och kratta in löv under den. Det viktigaste är att boplatsen är regnsäker och isolerad med löv eller halm.

9. Igelkottar går i ide på senhösten, och då bör de väga minst ett halvt kilo för att klara vintern. När dygnsmedeltemperaturen är över 10 grader igen är det dags att vakna ur dvalan.  

Får man mata igelkottar?

10. Under torra somrar, då igelkottar har svårt att hitta mat och vatten, är det bra att ställa ut ett grunt fat med vatten till igelkotten, och gärna kattmat som är rikt på animaliskt protein. Det är också bra att ge mat på hösten, då igelkotten behöver äta upp sig inför dvalan. Man ska däremot inte ge igelkottar mjölk, då får de gaser och ont i magen! 

3 tips för att hjälpa igelkottar!

  • Spara några lövhögar i trädgårdens hörn, och kratta in löv under häcken, där igelkotten kan bygga bo.  
  • Programmera robotgräsklipparen så att den inte kör på natten, då igelkottarna är aktiva. 
  • Flytta eller peta runt i rishögen innan du tänder majbrasan, så att igelkottar som byggt bo där inte riskerar att brinna inne.

Har du sett en igelkott?

Rapportera in alla levande och döda igelkottar du ser till Artportalen, så hjälper du naturvårdare att hålla koll på igelkottens situation i Sverige.

Boktips!

Vill du lära dig mer om igelkottar och hur du kan hjälpa dem? Läs ”Taggad att leva” av Maria Dacke (Roos & Tegnér, 2021).

Läs också: Varning: Robotgräsklippare skadar igelkottarna!

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar