Lär dig att beskära – ny kurs!

Har du nyinköpta fruktträd är en korrekt grundbeskärning viktig. Att plocka fram såg och sekatör kan också vara räddningen för gamla träd som du vill skaka liv i. Nu erbjuder vi dig en kurs i beskärning!


Hej Eva Robild, trädgårdsförfattare och föredragshållare. Berätta om kursen i beskärning som du håller i på Viivilla.se!

– Den är för alla som känner sig osäkra på hur de ska beskära sina fruktträd, bärbuskar och prydnadsväxter. Det är inte jättesvårt, men det är lätt att göra fel om man saknar grundläggande kunskaper – grunder som jag lär ut i kursen. Jag har lärt mig av en äldre trädgårdsmästare, genom egna erfarenheter och gått en kurs för att certifiera mig för beskärning av fruktträd.

Jag har förstört familjens finaste äppelträd, tror du att det någonsin kan hämta sig efter min skövling?

– Du är inte ensam! Äppleträd är dock överlevare och går nästan alltid att rädda. Tänk på att trädet behöver de nya grenarna för att hålla sig vitalt och levande – och det är på de unga grenarna som ny fruktved (där det kommer blommor och äpplen) bildas, från och med andra året. Sträva efter en balans mellan gamla, mellangamla och unga grenar.

Du har även skrivit en bok om att beskära buskar och träd, som heter just Beskära träd och buskar. Vad är den största skillnaden mellan att skriva och stå framför kameran?

– I boken tipsar jag om fler sorters växter och kan gå djupare in i vissa resonemang. I webbkursen kan jag visa olika moment som kan vara svåra att förklara i text, det gäller till exempel den viktiga grundbeskärningen av nyinköpta fruktträd.

Du tipsar också om hur man lyckas med hemmaodling – utan att avslöja för mycket, vilket är det största fel de flesta gör?

– Det vanligaste är nog att man går ut för hårt och inte följer upp sin odling. Eller att man vattnar för mycket. Börja i liten skala och tänk på att mindre plantor är som små barn – de behöver regelbunden tillsyn och omsorg.

Här kan du läsa mer och anmäla dig till kursen!

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar