Mullvad eller sork i trädgården? Det här ska du göra!

Mullvad och sork kan orsaka mycket bekymmer i trädgården, med alla jordhögar de skapar när de gräver sina gångar under jorden. Här är de mest effektiva metoderna för att stoppa dem!

Mullvad och sork kan snabbt få gräsmattan att bli full med jordhögar, förstöra växternas rötter och skada barken på trädstammarna. Tyvärr är de inte helt enkla att bli av med. Här är våra bästa tips för hur du tar reda på om du har mullvad eller sork i trädgården och vad du kan göra åt problemen!

Ser gräsmattan ut så här kan du ta bort jorden, platta till högarna och så nytt gräs i de kala fläckarna. Plocka även bort stenarna som grävts upp, de kan skada gräsklipparen!

Mullvad eller sork?

Mullvad, Talpa europaea

Så känner du igen mullvad

Mullvaden finns i södra Sverige. Den syns sällan ovan jord, och dess underjordiska system med gångar kan täcka ytor mellan 100–1000 kvadratmeter. Den lever ensam, förutom under fortplantingsperioden mellan februari och juni, och får 3–4 ungar per år. Den äter maskar, insektslarver och sniglar.

Kännetecken:

 • 11–16 cm lång.
 • Spetsig nos.
 • Skimrande mörk och tät päls.
 • Korta, handliknande fötter.
 • Bygger gångar med cirkelformade hål.
 • I högarna den skapar ovan jord kan du hitta en del sten, men inte gräs, och utgångshålet ligger centralt i dem.
 • En ensam mullvad kan skapa sex nya jordhögar på ett dygn.

Så känner du igen sork

Det finns sex utbredda sorkarter i Sverige. De vanligaste är vattensork och åkersork som finns i hela landet utom på Gotland. De håller gärna till i fuktiga miljöer nära vatten, men det är inget krav. De är i huvudsak växtätare och äter bland annat gräs, rötter, blad, rotfrukter, frön och nötter. På vintern äter de även bark och skott. Kan ses ovan jord, oftast under gryning och skymning. Får cirka 2–3 kullar per år med 4–6 ungar per kull, men det varierar beroende på art.

Kännetecken:

 • Liknar en råtta, fast med klumpigare kropp.
 • Öronen är ofta gömda i pälsen.
 • Nosen är trubbig.
 • Åkersorken är 8–18 cm lång och vattensorken upp till 23 cm, utan svans.
 • Svansen är hårig och kortare än kroppen.
 • Bygger gångar med ovala hål.
 • I jordhögarna ovan mark kan du hitta gräs, och utgångshålet ligger på kanten av högen.

Bli av med sork och mullvad

Här är våra bästa råd för att bekämpa mullvad och sork och förebygga skador i trädgården:

 • Det mest effektiva sättet att ta död på dem är att skaffa en fälla som är godkänd av Naturvårdsverket: SuperCat eller Topcat sorkfällor fungerar som giljotiner, medan Kieferle W2 avlossar krutpatroner. Fällan grävs ned i gången.
 • Håll gräset kortklippt, eftersom djuren gillar att förflytta sig i längre gräs. Gräsklipparens vibrationer stör dessutom djuren.
 • Strunta i att täcka jorden med gräsklipp och liknande då djuren kan gömma sig materialet.
 • Sätt gnagskydd (nät i hård plast som finns i många butiker) på trädstammarna, och trampa ner snön runt träden på vintern så du lättare upptäcker skador.
 • Undvik fågelmatare som får frön att spillas på marken.
 • Plantera växter som de inte gillar doften av, t ex vitlök, gräslök och klocklilja.
 • De blir störda av jordbearbetning, så använd gärna jordfräs runt trädgårdsland och gräsmatta om det går.
 • Om du ska plantera nya träd, sätt dem i korgar med maskor på 1,3 cm, för att skydda mot gnagskador på rötterna.

.


Källor: Anticimex, Rentoki, Land, SLU

Läs också: Håll vinterns skadedjur borta

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar