Picotee Pink – årets pelargon 2018

Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Picotee Pink är en zonalpelargon men sortens blomställningar för tankarna till hortensian och är unik för pelargonsläktet. Juryn som utser årets modell var rörande överens och John Taylor berättade på tillkännagivadet att det är hans nya favorit. Årets pelargon samordnas via Blomsterfrämjandet.

Vill flytta ut i maj

Picotee Pink är lättskött och passar på fönsterbrädan för att sedan få flytta ut från maj fram tills frosten kommer.

Peter Levin, trädgårdsmästare på Stella Växt i Kristianstad, som har odlat fram årets vinnare ger här sina bästa skötselråd för pelargoner.

Så sköter du bäst om dina pelargoner:

Plantera om. När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Välj en kruka med stor volym och jord av bra kvalitet.

Viktigt med näring. Blanda gärna långtidsverkade näring i jorden alternativt vattna med svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.

Vattna rikligt. Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av vatten varje dag. Vattna helst på moronen så att de hinner torka upp under dagen. Kvällen fungerar också, men undvik att vattna mitt på dagen då vattnet då avdunstar direkt.

• Älskar ljus och vill stå luftigt. Gör du en samplantering tänk på att inte plantera växterna för tätt, de komemr att växa ihop med tiden ändå.

Utvecklas bäst utomhus. Årets pelargon 2018 Picotee Pink utvecklas allra bästa utomhus i kruka, ampel eller balkonglåda när våren kommit. Plantera den gärna med den vita och skira snöflingan Sutera cordata.

 

Peter Levin, trädgårdsmästare på Stella Växt i Kristianstad.

Foto: Blomsterfrämjandet/Mäster Grön

TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar