Poppis med självplock! Plocka jordgubbar själv i sommar

Att plocka jordgubbar själv har blivit en oerhört populär sommaraktivitet de senaste åren. Så här fungerar självplock och här kan du plocka jordgubbar i sommar.

Självplock jordgubbar

En mysig aktivitet för såväl stora som små, ja trenden med att plocka jordgubbar själv är här för att stanna! 

Är du sugen på att plocka jordgubbar på en gård? Välj gärna en dag med bra väder (att plocka i regn är ingen höjdare) och klä dig i bekväma skor som tål gräs och jordfläckar. På ett jordgubbsfält är det oftast ont om skuggiga platser, så tänk på att ta med dig en hatt eller keps om du är känslig för solen. Solkräm och en vattenflaska kan också vara bra att ta med.

Så här funkar självplock av jordgubbar

Leta upp en valfri gård som erbjuder självplock. För det mesta finns det kärl att plocka i väl på plats, men många ställen uppmuntrar besökaren att ta med något eget att plocka i, då det är snällare mot miljön. En vanlig plasthink fungerar utmärkt, men planerar du att plocka mycket jordgubbar så kan det vara bättre med många mindre kärl, då jordgubbarna längst ner kan bli mosade om det blir för tungt. 

Du blir ofta tilldelad en rad att plocka jordgubbar på och sedan är det bara att börja! Plocka den mängd jordgubbar du vill få med dig hem, gå sedan till kassan där personalen väger ditt kärl och där betalningen äger rum. Du betalar ofta med kort eller med swish, men är du osäker så ring gärna i förväg och fråga. 

Tänk på att ställa jordgubbarna i kylen så fort du kommer hem, om du inte planerar att äta eller tillaga dem direkt. Jordgubbarna håller längre om de får stå svalt. 

Läs också: Jordgubbar – allt om sommarfavoriten!

Ekologiska jordgubbar 

Självplock jordgubbar

Vill du helst plocka ekologiska jordgubbar? En fördel med krav-märkta bär är att de inte besprutas med kemiska bekämpningsmedel, och det finns i dagsläget en del gårdar som satsar på ekologiska odlingar. Här hittar du en lista på krav-märkta jordgubbsodlingar du kan välja mellan.

Källa: Jordgubbslandet.info, krav.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar