Jordgubbar – allt om sommarfavoriten!

Tokig i jordgubbar? Här bjuder vi på odlingsknep, smarriga jordgubbsrecept och tips för dig som vill åka till en gård och självplocka jordgubbar i sommar.

Jordgubbar

Visste du att det skördas cirka 40 miljoner liter jordgubbar i Sverige varje år? Den söta, röda sommarfavoriten är rolig att plantera, plocka och framförallt – god att mumsa i sig! Här är våra bästa tips för dig som fullkomligt älskar den här sommarfavoriten. 

Självplock jordgubbar – här är tipsen

Att åka till en gård som erbjuder självplock har blivit oerhört populärt de senaste åren och det är inte svårt att förstå varför. Det är en mysig sommaraktivitet att gå runt på ett jordgubbsfält, och är en aktivitet som passar såväl stora som små. Läs mer om självplock här. 

Vill du plocka själv? Här är 3 tips! 

  1. Välj en dag med fint väder! Det är ingen höjdare att gå runt och plocka jordgubbar i ösregn.
  2. Välj bekväma och oömma skor. 
  3. Ta gärna med dig solhatt, solkräm och vattenflaska om det är en varm sommardag! 

Är jordgubbar nyttiga? 

Enligt Livsmedelsverket innehåller jordgubbar massor av kostfiber, vitaminer och mineraler och är nyttiga att mumsa i sig. Jordgubbar har faktiskt mer C-vitamin och dubbelt så mycket folat som apelsiner per kilo!

Bästa odlingsknepen 

Vill du plantera egna jordgubbar? Vad roligt! A och O när det kommer till att lyckas är att gödsla ordentligt vid plantering (använd gärna kogödsel) och att vattna regelbundet. Jordgubbar trivs där det är soligt och för att underlätta vid skötseln är det bra att du rensar bort så mycket ogräs som möjligt innan plantering. Här bjuder vi på fem superknep för dig som ska odla jordgubbar! Ett av tipsen är bland annat att du bör byta ut jordgubbsplantorna efter fyra-fem år – och att du kan göra egna nya plantor genom att använda några revplantor som du sätter i jord! 

Fantastiska jordgubbsrecept 

Vill du baka något med jordgubbar som ingrediens? Här har vi tagit fram en lista med våra bästa jordgubbsrecept: 

Läs också: Magiskt god jordgubbsaft – här är receptet 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar