Vinn läggmatchen! Markstensexperten svarar

Med rätt verktyg och en rejäl portion tålamod kan nästan vem som helst lägga marksten. Receptet för att lyckas stavas underarbete.


Slarva inte med underarbetet när du ska lägga marksten på egen hand.

– Det är helt avgörande för hur snygg din plattläggning kommer att vara om några år. Eftersom det både är ett kostsamt och slitsamt jobb, vill du göra så rätt som möjligt från början, säger Niklas Engberg, plattsättare och vd för Engbergs marktjänst.

Vad är ett bra underarbete?

– En ond rygg eller en faktura för hyra av grävmaskin. Du måste nämligen gräva bort en hel del – minst 30 centimeter. När det är gjort, ska du täcka ytan med en fiberduk och därefter fylla den med cirka 75 procent bergkross i storlek 0-32 för att undvika sättningar. För bästa resultat rekommenderar jag att du hyr en markvibrator i lämplig storlek och plattar till ytan.

Och sedan är det klart?

– Nej, nu jämnar du ut ytan med 0-8 stenmjöl, cirka 7–8 centimeters tjocklek, som du också plattar till med en markvibrator. Därefter lägger du ner två rör eller raka träreglar som du skrapar av sidledes så att du får en färdig bädd. Glöm inte bort att anpassa den slutgiltiga höjden med tjockleken på markstenen, samt se till att det blir ett fall bort från huset så att regnet rinner undan. Minimikravet är två centimeter per meter. Ta därefter bort rör eller reglar och fyll igen håligheten med en liten spade eller murslev. Nu är det klart!

Läs mer: Så lägger du marksten i trädgården

Nu är det bara att börja lägga stenarna?

– Ja, men se till att du har rätt verktyg innan du drar igång: En stenklinga och vinkelslip (glöm inte ansiktsskydd eftersom det dammar och givetvis glasögon och hörselskydd) eller om du vill hyra en motorkap eller ett kapbord med vatten. Eftersom bädden sällan blir hundra procent är en sandklubba också att rekommendera vid läggningen.

Så nu kommer det att ligga helt still i 30 år?

– Nej, men om du gjuter en liten betongremsa som ramar in stenläggningen så ökar chanserna avsevärt. Cirka fem centimeter bred och hög, men inte synlig.

Finns det något bra knep för att slippa ogräs?

– Du kan aldrig bli av med ogräs helt eftersom det kommer nya frön från luften, men markduken under bergkrosset gör skillnad, liksom val av fog. Det vanligaste är att du sopar ner stenmjöl i samtliga riktningar och sedan låter det ligga ett tag så att regnet fyller på med ytterligare, men det finns även ogräshämmande varianter att köpa.

Jag kan inte bara hälla i lite cement?

– Det låter sig göras, men det är inte enkelt och jag skulle inte rekommendera det till någon som aldrig lagt marksten tidigare.

Till sist: vilken sten är roligast att lägga?

– Klassisk gatsten. Men den är också svårast, eftersom du kan lägga stenarna i flera olika – ganska avancerade – mönster. Det är nästan mer matematik än vad det är stenläggning.

Läs mer: 10 steg – så lägger du marksten

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar