Dammen – navet i trädgården

En damm blir snabbt navet i trädgården. Vid den samlas man gärna och hyser den dessutom fiskar blir den ännu mer spännande och levande. Så här enkelt kan man göra en damm där fisken trivs året runt.


1. När platsen för dammen och vilken form den ska ha är bestämt kan grävjobbet påbörjas. Om marken inte är hård och inte har så mycket stenar och rötter kan en mindre damm handgrävas. Ska dammen vara stor eller om marken är hårdgrävd kan det vara värt att hyra en minigrävare.

2. Med en lång, rak planka och ett vattenpass justeras kanten så att den blir någorlunda jämnt runt om. Den här dammen har en djupare grop för att fiskarna ska kunna övervintras.

3. En del av den jord som grävts ur har formats till en liten kulle. Där ska vattnet som pumpas fram till dammen rinna ner.

4. När grävarbetet är klart rensas alla stenar, trädbitar och annat som kan skada dammplasten bort. Sedan är det bra att lägga ett lager sand som trampas till.

5. Så är det dags för dammplasten.

6. Några lagom tunga stenar läggs på kanterna av dammplasten. När vattnet fylls på glider plasten ner och lägger sig oftast direkt på önskat sätt

7. Överfyllnadsröret läggs på plats. Det har försetts med ett litet galler för att förhindra att någon fisk smiter ut.

8. Sedan bottenmaterialet, som kan vara grus, någon sten och lite sand kommit på plats, kan fiskarna släppas i.

Det lilla vattenfallets porlande är rogivande.

När man anlägger en damm är det viktigt att tänka på säkerheten och ha någon form av dammskydd, för att hindra att barn når vattnet.

Att ha dammfiskar utvecklar sig ofta till en hobby i hobbyn. För innan man vet ordet av är man inte bara intresserad av själva dammen och trädgården utan också av fiskarna.

Guldfiskar är ett bra val för den lilla dammen. De är tåliga och kräver inte så stort utrymme som till exempel guldid eller koikarp. Guldfiskarna finner sig oftast snabbt tillrätta och det är inget ovanligt att de leker och ger avkomma redan efter bara något år. I vår damm blev de första ynglen till redan den andra sommaren.

Några saker som är bra att ha är en termometer för att kunna hålla koll på vattentemperaturen och en håv. Vill man ha fiskarna ute i dammen även under vintern måste man också helst ha en luftpump som tjänar två syften, dels att hålla vattnet i rörelse så att inte isen blir allt för tjock och dels för att syresätta vattnet. Vid övervintring bör man tänka på att försöka rensa bort så mycket organiskt material, som till exempel löv, som möjligt eftersom det tar syre när det bryts ner. Några flytväxter och/eller näckrosor är bra eftersom de ger skugga.
 

Näckrosor och flytväxter, som vattenhyacint och musselblomma ger skugga.

En ny gäst på väg till dammen.

En damm med fiskar blir ett spännande blickfång i trädgården.

Sarassaguldfisk.

Med en pump och ev. en doppvärmare kan fiskarna övervintras, förutsatt att dammen inte är för grund.

Fiskarna i dammen brukar snabbt bli hemtama. 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar