Trädgård i betong

Med en vidsträckt vy över vatten och vik, har Eva och Urban Håkans skapat en underbar uteplats och terrass.


Det vackra läget är högt och utsatt för väder och vind. Jorden här är ganska mager. För inte så länge sedan låg här en liten förfallen sommarstuga – nu har man byggt ett bekvämt permanentboende med stor uteplats för familj, vänner och husdjur.

Trädäcket på baksidan har två nivåer och ett vindpinat utseende. Genom att skura det med maskin och såpa varje år blir det slätt och fritt från stickor och smuts. Urban och Eva gillar det naturliga utseendet framför den mörka nyans som man får av oljat tryckimpregnerat trä.

I krukorna har man planterat säljträd, vintergröna murgrönor. Klematis och vildvin i de stora lådorna astillbe (perenn) som först är röd , sedan övergår i brunt och får sitta kvar. Annars är olika sorters gräs, lavendel och suckulenter favoriter i trädgården.

Egengjuten betong

Vajern är ett dekorativt räcke och skymmer inte utsikten. Ett riktigt segel är stadigt förankrat i husväggarna för att skydda mot både stark sol och regn. Urban har byggt ett stort och stadigt grillbord, anpassat till två klotgrillar från Veber. Och här grillas året om.

En bordsskiva med hål för grillarna gjöts med neddragna kanter för ett grövre intryck. För att komplettera det grova formspråket byggde han ett underrede med kraftiga ben.

Efter flera, lite mindre lyckade försök lyckades de till slut.

– När vi göt den första urnan rann betongen rakt ut minns Eva. De små skavanker som blev doldes med träprofiler, vilket blev en snygg detalj.

Det bästa materialet för gjutformar är formplyfa, som är ett blankt skivmaterial anpassat för betonggjutning. Man bygger formar med ytter- och innerväggar. Ett tips är att använda skruv, istället för att spika ihop formen, då kan man enklare lossa formen från betongen och det är lättare att återanvända delarna eftersom de inte går sönder. Det går åt mycket betong. Det bästa är om man har tillgång till en betongblandare.

Betongmuren och krukorna tål köldgrader och är alldeles för tunga för att flytta, så de står ute året runt. För dränering i botten, ligger ett 25 cm tjockt lager singel, sedan bra planteringsjord som toppas med ny varje vår. Krukorna är utsatta för blåst, så det gäller att vattna ordentligt.

Den rostiga eldstaden har fått en snygg naturlig patina av väder och vind. Betongkrukan med trälister är egentligen en olycka i arbetet med den första gjutningen, men det blev en snygg detalj, tycker Eva.

Fakta om trädgården:

Det bästa med trädgården: Utsikten

Favoriter: Vintergröna växter ex. murgröna, bambu, klematis, vildvin som ändrar färg på hösten, likaså astillbe. Lavendel för fjärilar, olika grässorter i krukorna, de överlever vintern.

Gillar att röka räkor i en rök med tidningspapper och träspån ( ek i vatten).

Tema: Gammal sommarstugetomt

Förutsättningar/sämsta: bergig mager jordmån

Drömmer om: garageuppfart med betongplattor och bergsytor som sticker fram.

Bänken och betongkrukorna med sten och suckulenter är ett vilsamt stilleben. Bambu och infälld spotlight mjukar upp formerna och lyser upp om kvällen.

Utnyttja de naturliga förutsättningarna. De olika höjderna på berget gör naturliga avsatser och terrasseringar, som skapar fin rumslighet. Ljuslyktor i olika former är inköpta hos Elviras värld.

Terrassen är inramad med stålvajer på olika höjder, en lägre vid sol-och matplatsen för att ge bästa utsikt. Lite högre vid den brantare delen av tomten, som kan kännas lite tryggt.

Ett stadigt grillbord som används året om, är konstruerat av Urban med ett par klotgrillar från Veber, en gjuten bordsskiva med neddragen sarg och ett träunderrede. Vackra träskålar från Elviras värld.

Köpinformation:

Elviras värld 08- 715 54 50

Mer om betong:

Klicka på länken för att se alla våra artiklar om betong och hur man gjuter i betong!

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar