Så skyddar du trädgården mot djur

Vi gillar vilda djur i trädgården och välkomnar mer än gärna fåglar, fjärilar och bin. Men alla gäster är inte lika trevliga – dit hör rådjur, som ser rabatten som ett dukat bord, och mördarsniglar som kaläter odlingarna.

Det finns tre sätt att få ha växterna ifred. Det första är att stänga ute vilda djur med barriärer som nät och staket. Det andra är att odla sådant som djuren inte gillar. Ett hett tips är giftiga eller mycket aromatiska växter som rådjur och sniglar ratar.

 

Giftiga perenner 

En av våra giftigaste perenner är stormhatt – ett säkert kort mot rådjur. Ett tredje sätt, som inte är fullt lika säkert, är att störa djuren är med hjälp av skrämselmedel. Det kan exempelvis vara med vindsnurror och vita lappar (som ser ut som vita rumpor på flyende rådjur) på en tvättlina som gör rådjuren nervösa. Har du hund som rastas i trädgården känner rådjuren av lukten och äter troligen grannens krokusar i första hand. 

 

Stängsel och barriärer

Ryggradsdjur

1. Om du vill skydda hela tomten kan du sätta upp ett så högt stängsel att rådjuren inte vågar eller kan hoppa över. Det finns särskilda skyddsnät mot rådjur som du hittar på till exempel Allox.se. Hänger man nätet på pinnar (som finns att köpa), i anslutning till träd och buskar vid tomtgränsen, blir det nästan osynligt.

2. En extra hög gärdesgård, med tätare mellan störparen än normalt, brukar hindra rådjur från att hoppa över. Du kan också bygga ett tätt staket med en genomsiktlig spaljédel högst upp.

3. För att stänga ute harar och kaniner är inte höjden det viktiga utan att stängslet är ordentligt förankrat en bit ner i marken så att djuren inte kan gräva under staketet.

4. Du kan välja att skydda endast en del av trädgården, exempelvis köksträdgården, eller en viss planta du är extra rädd om. Det blir kanske inte lika snyggt med en massa nätrundlar här och där i odlingarna, men det funkar.

5. Om fåglarna äter upp dina bär kan du sätta upp fågelskrämmor som fladdrar eller glimmar i vinden. Du kan även lägga ut en plastorm på ett synligt ställe, sådant gör fåglarna nervösa. Prova också att odla exempelvis jordgubbar i rödmålade odlingslådor, gärna på ben så att plantorna kommer upp från marken. Då ser inte fåglarna jordgubbarna när de mognar. Ett alternativ är att odla sorter i en annan bärfärg, som vita smultron eller gula bigarråer. Då tror fåglarna att bären fortfarande är omogna och låter dem vara ifred.

 

Läs även: ”Hur bekämpar jag mask i trädet?”

 

Ryggradslösa djur

1. Liljebaggar dyker upp på liljor men också på vissa lökväxter som fritillaria. Håll uppsikt över växterna och kläm ihjäl alla synliga baggar. Bladlöss kan du spola av med en hård vattenstråle. Den snällaste metoden för att minska mängden bladlöss är att gynna nyckelpigor. En nyckelpiga lägger 400 ägg och varje larv kan äta upp till 800 bladlöss. Sätt upp så kallade insektshotell för att locka nyckelpigor: bunta ihop tunna bamburör som klipps i ett par decimeter långa bitar och binds ihop med ett snöre. Gamla vassmattor funkar också.

2. Mördarsniglar är ett gissel och de breder ut sig mer och mer för varje dag. Egentligen är sniglar och snäckor nyttiga djur som ser till att bryta ner växtmaterial så att näringen blir tillgänglig och kan tas upp av andra växter. Men spanska skogssnigeln hör inte hemma här och har därför inga naturliga fiender, och kan föröka sig ohämmat. I södra Europa, där den ursprungligen kommer från, beter den sig som vilken snigel som helst. 

 

Så skyddar du dig mot mördarsniglar 

  • Kolla noga att det inte följer med några sniglar eller snigelägg när du köper nya växter eller vid växt- bytardagar. Gräv inte upp växter i en trädgård där det finns många mördarsniglar.
  • Ge dig ut på dagliga snigeljakter och plocka så många du kan. Döda dem genom att klippa strax bakom huvudet, stoppa i plastpåse som slängs i soporna. Be dina grannar göra samma sak.
  • Sätt ut snigelfällor som vittjas dagligen. Lägg ut en plastsäck (och plocka de som gömmer sig i fukten under) eller en låg, nersänkt skål fylld med öl som de drunknar i.
  • Välja snigelsäkra växter.
  • Skydda odlingarna med barriärer, som snigelplåtar runt odlingslådorna. Man kan också stryka lådan med snigelfärg. Den gör att sniglarna vänder och odlingarna får vara ifred. 

 

Odla osmakligt

Genom att odla växter som är osmakliga kan du luta dig tillbaka, njuta av alla vackra blommor, och ändå välkomna vilda djur i trädgården. I stället för tulpaner i rabatten har du ett hav av narcisser. Välj pioner i stället för rosor, alternativt rosor som är extremt taggiga. 

 

Här är växter som (oftast) får vara ifred

1. Iris

2. Daglilja

3. Pion

 

 

 

4. Fingerborgsblomma

5. Bolltistel

 

Susanna Rosén, Vi i Villas trädgårdsexpert. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar