Charmigt mosaikbord

Varför inte piffa upp trädgårdens fikahörna med ett personligt designat trädgårdsbord av mosaik?


Det är inte svårt att lägga mosaik. Vad som däremot kan vara knepigt är om man i förväg har en mönstervision. De blir nämligen inte alltid som man tänkt från början. (Jag vet, för det blev inte alls som jag ville – först!). Men är man bara flexibel och börjar med att välja kakelplattor, skär och sedan pusslar runt med de färdiga bitarna, blir resultatet ofta mycket bra.

Använder man färdiga mosaikbitar är det självklart annorlunda. Vill man göra dem mindre köper man en speciell liten tång.

Behandla träbordet först

Mitt järnbord hittade jag på vinden hos mina föräldrar. Vilken lycka, gratis var det ju också! Annars hade jag köpt ett underrede hos en järnsmed för runt tusenlappen.

Det går bra att lägga mosaik även på trä, till och med om det ska stå utomhus. Men eftersom trät rör på sig beroende på väder och vind, skall man först skruva fast en byggboard. Den köps på samma ställen som de andra kakelprodukterna. Trät behandlas mot väta med exempelvis färg. Grunda och måla sedan två gånger med utomhusfärg. Tänk också på att ta in möbeln under vintern.

Våga experimentera!

Många butiker säljer bara kakel per kvadratmeter. Däremot kan man alltid fråga efter prover. Till mitt bord som är 60 cm i diameter, användes bara 9 plattor och 5 tallrikar. Skall man kakla direkt på järn ska man egentligen använda en tvåkomponentsprimer innan man lägger på fixet. Detta för att det skall fästa ordentligt. Det är dyrt, drygt 400 kronor, och mycket hälsovådligt. Eftersom jag hade en kant på mitt bord, och inte ska hålla på och flytta det hit och dit, eller lägga det upp och ner, struntade jag i det. Vissa saker funkar alldeles utmärkt att göra för privat bruk. Det är bara det att fackmännen inte kan gå i god för resultatet. Jag skulle överhuvudtaget vilja slå ett slag för att våga experimentera! Visst blir resultatet mindre bra ibland – men andra gånger fantastiskt!

Du behöver:

Kakelplattor, och porslin
Kakelskärare
Hammare
Borrmaskin
Omrörare, kopplas in i borrmaskinen
Hink, eller annan plastbehållare
Fix
Fog
Fixkam
Fogskrapa
Ett bord

1. Skär till alla bitar med kakelskäraren. Tallrikarna lindade jag in i en handduk och slog sönder med hammare.

2. Lägg ut och prova fram ett mönster.

3. Häll fixpulvret i hinken och tillsätt vattnet. Blanda ordentligt med omröraren.

4. Smeta på ett lager, ca 2 cm, av den färdigblandade fixet på bordet. Är det en stor yta bör man lägga en del i taget för att det inte torkar.

5. Lägg ut bitarna och tryck ner dem i fixet. Efter en dryg halvtimme började det kännas lite torrt på ytan, men det gick bra att lägga på bitarna ett tag till. Porslinet är tunnare så det ligger också grundare. Det kan vara en poäng att börja lägga de bitarna, så de får de bestämma höjden, och sedan rätta kakelplattorna efter dem. Låt stå till nästa dag.

6. Foga. Jag valde en beige fog, för en mjuk känsla. Blanda fogpulvret med vatten. Rör om med omröraren. Lägg på och stryk över ytan fram och tillbaka över bordsytan så att det kommer ner i alla skarvar.
Börja torka av försiktigt redan efter en kvart. Man startar med andra ord lite tidigare än vad de rekommenderar på paketet för att hinna med innan det blivit för torrt. Detta på grund av att bitarna ligger lite ojämnt. Använd ”trassel”, eller en bomullsduk.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar