Eva Braun inreder balkong och uteplatser

Det har blivit inne att vara ute. Sällan har väl uteplatsen varit lika aktuell som nu. När vi här talar om uteplatsen menar man rummet mellan ute och inne, som kan vara allt från minsta lilla balkong till altan eller terrass. Här får du tips om hur du inreder din balkong och din uteplats. 


Materalet är hämtat ur boken
VÄXTER FÖR BALKONG & UTERUM
Bokförlaget Semic
ISBN 9155231667
Pris ca 157 kr


Braun, Eva
Carlson, Gunnel
Schwarzkopf, Jörgen
Truedsson, Åke

Det är platsen där man vill tillbringa så mycket tid som möjligt när vädret tillåter, platsen som är lätt tillgänglig från rummet innanför. Den ska helst ligga i nivå med golvet innanför och vara lätt att ta sig till. Det ska i stort sett inte vara krångligare än att gå mellan två rum inomhus. Man ska bara behöva öppna en dörr för att få frisk luft, känna dofter från naturen, höra fågelkvitter och kanske se eller höra lite vatten om än aldrig så lite. Och det behöver inte vara en sjö eller ett hav utanför uteplatsen. Det räcker gott med ett litet fågelbad eller en fontän i miniatyr.

Balkongen eller altanen blir vad du gör den till, du anpassar den efter dina egna behov. Vill du kunna sitta och sola, äta middag med familjen eller bara ha den som förvaringsplats för skidor eller hänga tvätt på den? Det är upp till dig. Men minsta lilla yta går att inreda. Givetvis är det storleken på din uteplats som avgör hur mycket som ryms. Men ordnar man lite smart kan man få plats med det mesta även på en mindre balkong.

Tips!
Välj gärna möbler med dubbla funktioner om du har ont om plats. Exempelvis en sittbänk med förvaring under, en trappall som kan användas som pall ibland att kliva på vid behov.

Altanen blir sommarens bästa uteplats

Altan.

Altanen är inredd som ett vardagsrum med bekväma möbler för avkoppling och vila, en matgrupp och en mindre plats för pyssel med växter. Däckstolarna är placerade i soligaste hörnet och matplatsen är lätt tillgänglig när man kommer med brickan från köket och kan skyddas med skuggande parasoll när solen blir för stark. Längst bort vid det skuggigaste hörnet finns bord för växter som inte vill ha för stark sol.

Utanför ett prefabricerat hus från början av 1980-talet lät man bygga en altan, eller ett trädäck som det också kallas, i samma nivå som golvet inomhus. Dessutom ersattes tre fönster med balkongdörrar så att man kunde gå ut från både sovrum och vardagsrum och dessutom från tvättstugan. Det blev med andra ord en uteplats som lätt kunde nås från flera håll och som dessutom fick utgångar till tomten från tre ställen.

Man lät bygga en trappa ned från mitten av altanen och en från vardera kortsidan. Hela konstruktionen byggdes av tryckimpregnerat virke som är mer eller mindre underhållsfritt. Bara att tvätta och olja in vid behov.
Den nya altanen byggdes i vinkel mellan bostadshuset och en förrådsbyggnad. Uteplatsen är vänd mot söder och skyddas av huskropparna mot kalla vindar från väster och norr. Med förrådet inom räckhåll är det dessutom lätt att stuva undan ömtåliga textilier vid kraftig blåst och regn. Plus att man har möjlighet till vinterförvaringen av möbler inom bekvämt räckhåll.

Sedan ett termostatelement dessutom installerats med en temperatur på cirka fem grader kan man också förvara några av växterna där.
Fikonet, änglatrumpeten, pelargonerna och dahliaknölarna övervintrar bra i förrådet och behöver bara få vatten några enstaka gånger per vinter. Vintertid kan man låta några snöbollar få smälta långsamt i varje kruka.

Vid räcket mot söder står en samling krukor med matnyttiga växter som örter att krydda maten med. Och för de goda dofternas skull. Observera att balkonglådan med krukor står stadigt på räckets överliggare med hjälp av dukklämmor. Där står gräslök, persilja, salvia samt några dekorativa pelargoner. På blombordet under står rysk och fransk dragon, mynta och rosmarin i krukor samt några kvistar oregano och libbsticka i byttor med vatten. Inte minst oreganon lockar till sig humlorna och deras trivsamma surrande.

Detaljerna som gör det

För att helheten ska bli bra är även de små detaljerna viktiga. Och om inte annat så är de många gånger praktiska!

Julgransslingor av olika slag passar också sommartid på uteplatsen. Vira in dem bland växterna, runt balkongräcket eller en stolpe. Koppla förslagsvis mot en timer som släcker och tänder på de tider du själv ställt in.

Utnyttja höjden. Har du balkongväggar som det går att skruva i, kan du sätta upp väggfasta hyllor på konsoler. Måla gärna i samma färg som väggen bakom så att inte själva hyllorna blir dominerande utan hellre bildar en neutral bakgrund till de krukor och växter du vill placera där.

Här växer gulblommande tagetes och vitblommande snöflinga i glaserade lerkrukor från Thord Karlsson Keramik.

Balkongdörren på glänt. En dörrstopp behöver man inte köpa för dyra pengar. Du kan till exempel ta en vackert rundad sten och lägga som tyngd intill dörren. Vill du måla den bör den först tvättas ren, grundmålas och lackeras med lackfärg. Välj blank lackfärg som står emot väta bättre än matta ytor. Färdigmålad sten från Different Design.

Balkonglådor ska helst placeras på balkongräckets insida. I många bostadsrättsföreningar och hyresfastigheter är det förbjudet att ha lådan med växter på utsidan.
Och även om man äger huset själv bör man vara medveten om att det blir kostsamt om lådan blåser ned och skadar någon person eller någon annans ägodel som exempelvis en bil.

En balkong man lägger märke till och gläds åt även om man bara promenerar förbi på gatan under. Här väller blomsterfägringen generöst över kanterna till glädje för både ägare och grannar. Och allt i kärl som står på balkongens insida! I överkant syns röda och rosa pelargoner. Under dem växer vanlig slingerkrasse med gula och orange blommor samt fjärilskrasse med mindre blad. Ut genom räcket, från krukor på balkonggolvet, syns bland annat lobelia.

Tips!
Med infravärme på balkongen kan man lätt förlänga sommar-säsongen.

Sätt upp den i taket och/eller på väggen. Tänk på att den bara ger strålningsvärme. Ben som hamnar i skuggan under ett bord blir inte varma.

Har man utrymme bör man satsa på några bekväma liggstolar med ställbara ryggar. Vad är väl skönare än att halvliggande slappa med himlen som tak, en sol som värmer och fågelkvitter som underhållning!

Sätt tunga växter på hjul. Stora och svårflyttade plantor som fikon blir bra mycket lätthanterligare om du sätter krukan på en platta med hjul. Fungerar jättebra i början av säsongen när man fortfarande behöver ställa in plantorna om det är risk för nattfrost. Praktiskt också om man vill kunna flytta tunga växter efter solen eller efter skuggan. Olika typer av hjulplattor finns att köpa i vissa möbelaffärer och på handelsträdgårdar.

Köpinformation:

Different Design 0346-71 71 71
Frösö Handtryck 0640-620 01
Skulpturfabriken 0498-22 91 09
Thord Karlsson Keramik
0498-49 11 40

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar