Kyrkbänk till trädgården

Gör din egen vackra trädgårdsbänk enlig gammal modell. Med hjälp av Leif Qvist kan du snickra en ny bänk med mycket känsla i.Gör din egen vackra trädgårdsbänk enlig gammal modell.
Med hjälp av Leif Qvist kan du snickra en ny modell av denna bänk som ursprungligen är ett auktionsfynd från Uppland.

Kraftiga dimensioner och renässansinspirerad i formen är denna träbänk som skall stå mot en vägg. Gavlarna har ett konstruktivt stöd mot skivan som gör att de samtidigt liknar ett par fabeldjur. Bänken är ett gammalt auktionsfynd från Uppland.

Det här behövs:

1 st sits slätspont furu 45 x 120 mm, 4 st längd 1500 mm
2 st fotgavlar slätspont furu 45 x 120 mm, 8 st längd 425 mm
1 st baksarg hyvlad furu 45 x 120 mm, längd 1110 mm
2 st tvärslåar 22 x 45 mm, 220 mm
12 st trätappar furu rundstav diam 15 mm, längd 100 mm
Trälim
Gråblå lasyrfärg

Gör så här:

1. Limma ihop spontbräderna till sits och två gavlar. Bäst är att limma allt i ett stycke och sedan kapsåga isär de tre delarna. Handhyvla bort not och spont i ytterkanter.

2. Mät ut läget för dekor-hål-borrningarna i gavlarna. Hålen borras med en 90 mm:s dosfräs eller rundsåg. Se borrmall! Såga också ur jack för framkantstöden 60 mm in från framkant på gavlarna.

3. Rita upp radie 90 mm på sitsens hörn och såga rundningen.

4. Nu skall sitsens kanter rundas kraftigt. Enklast är att med en handfräs göra kantprofilen. Likadant göres den kraftiga fasningen av hål och framkant på sidgavlarnas båda sidor.

5. När alla kanter rundats och putsats limmas sits, gavlar och baksarg ihop. Dra ihop bitarna med långa tvingar och lägg träklotsar emellan, så det inte blir tryckmärken efter tvingarna. Torka bort överflödigt lim genast med fuktat hushållspapper. När limmet torkat mäts borrhål för de 12 trätapparna ut. Borra ca 90 mm djupa hål. Tryck i lim och slå i trätapp. Lägg en fintandad såg mot ytan och såga av tappen så nära ytan som möjligt. putsa slätt.

6. Sist lasyrmålas hela bänken tunt.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar