Beskär dina äppelträd

Om du regelbundet gallrar och beskär så håller sig dina träd och buskar friska, vackra och bördiga år från år. Så här beskär du äppelträden!

Beskärning handlar mycket om att gallra kronan så att ljus och luft kommer in i grenverket. Det är viktigt för att få fina frukter och motverka angrepp av sjukdomar.

Så här ska det INTE se ut! Lämna inga ”rockhängare” när du tar bort en gren.

Lämna inte en stump av grenen som du tar bort. Det leder lätt till olika angrepp. Dessutom är det fult! Såga av grenen uppifrån intill stammen och litet snett utåt nertill. Såret självläker sedan.

Rätt! Ta bort den gren som kommer att skapa skugga när trädet lövas.

Ett vanligt nybörjarfel är att stympa grenarna – då skär man bort en massa fruktanlag! Ta istället bort hela grenar som växer in mot stammen, sådana som korsar varandra, och de som sitter för tätt. Ta bort årsskott som växer rakt uppåt och saknar sidogrenar.

OBS!
På vårvintern beskär du prydnadsbuskar, kaprifol, lövfällande häckar och fruktträd, dock ej körsbär eller plommon!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar