Flyttbar fägring!

Man kan i princip vara hur flexibel som helst med växter i krukor. Man kan faktiskt välja en plats bara för dagen om man nu vill detta.

Att välja kruka kan vara en uppgift för sig, med tanke på utbudet som finns men i stort sätt kan vad som helst duga. Det hela sitter ju i betraktarens ögon. Urna, bytta eller tunna i material som terrakotta, betong eller trä duger som odlingskärl bara kärlet har hål i botten och är tillräckligt rymligt för vad som ska planteras. Man kan till och med odla buskar och träd bara kärlet är tillräckligt stort.

Dahlian svår på friland

Att odla dahlior på friland kräver en del arbete. Knölarna måste upp ur jorden så fort den första frosten har nupit tag i blommor och blad. Knölarna torkas, jorden skakas av och sedan förvaras de i mull, torrt, mörkt och svalt. Detta är inte helt lätt i dagens moderna bostäder.


Dekorativa ”Dahlia Nonette”,

Som gjorda för kruka

Dahlior odlade i kruka förenklar en hel del. Man sätter ner några knölar i en kruka. Simsalabim! Plötsligt har du en prunkande sommarrabatt i en kruka.

Knölarna planteras på 15 cm djup med cirka 20-30 cm mellanrum. Du kan med fördel välja en lägre sort framtill och en högre bakom. Det blir ganska tätt men vackert när det står i full blom. Krukorna kan man till en början låta stå ute under dagen men inne på natten så länge det finns risk för nattfrost. Välj en näringsrik jord lämpad för krukodling. När blomningen är i full gång ska man ständigt avlägsna utblommade blommor så bildas det nya knoppar. Och som sagt, detta blir en njutning ända fram till frosten. Efter första frostnatten lyfter man in krukan inomhus igen.

Förvara krukan i ett frostfritt och torrt utrymme. Bladen och stjälkarna låter man vissa ner och jorden torka upp. Rotknölarna får stå kvar i den torra mullen tills nästa säsong. När vårens värme sprider sig tömmer man ut den gamla jorden och knölarna. Putsa knölarna och fyll på med ny välbalanserad näringsrik jord i de välrengjorda krukorna och en ny vår är på gång.




Här planterar vi dahliaknölarnaNär rabatten är överblommad

Lätt med rosor i kruka

Krukodlade rosor kan du plantera när som helst under odlingssäsongen. Det är i stort sätt möjligt att odla alla rosor i krukor, under förutsättning att du kan ge plantorna tillräckligt stor jordvolym.

Du kan till och med odla klätterrosor i kruka. De blir inte riktigt så höga som på friland men ändå mycket dekorativa. De bästa rosorna är återblommande (remonterande) modena buskrosor. Bland annat engelska David Austin har ett stort urval av underbara doftande rossorter som blommar hela sommaren långt in på hösten. David Austins rosor är moderna men ser ut och doftar som gammaldags rosor gör.

Välj stora krukor

Välj så stora krukor som möjligt. Jorden skall vara av bästa tänkbara kvalitet, stark mullhaltig och väl gödslad med organiskt gödselmedel. Krukorna ska alltid ha hål i botten eftersom rosor inte tål stillastående vatten. Under växtperioden kräver plantorna mycket näringsämnen, flytande gödsel är utmärkt. Vinterförvaring av krukorna kan ske på plats, men ska då täckas av granris, vassmatta eller annat lämpligt täckmaterial. Man kan även vinterförvara krukor inomhus i en temperatur mellan noll och några få plusgrader. Det får inte vara för torrt eller fuktigt då plantorna kan angripas av svampsjukdomar.

Till våren planteras rosorna om i samma kruka eller större. Man byter all jord och beskär plantorna kraftigt. Även rötterna ska kortas till5-15 cm. Sedan placeras krukorna ute när risken för nattfrost är över. I Lars-Åke Gustavssons bok ”Rosor för nordiska trädgårdar” finns en symbol av en kruka markerat för de rosor som passar särskilt bra att odla i krukor, urnor, balkonglådor och andra kärl. Där finns också alla goda odlingsråd.


Rosen ”Anne Boleyn”.
Underbart gammaldags betongkruka Doftrosor ljust gula blommar hela sommaren”Ispahn” utsökt halvöppen blomning

Köpinformation

Flora Linnea
Tfn/fax 042-32 77 99.
www.floralinnea.com

Weibulls Svalöf Weibull Trädgård AB
Tfn 0414-44 38 00.
www.weibulls.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar