Tillhör du dem som blir litet vemodig när högsommaren har passerat och gammelrosor och luktpioner har gjort sitt? De underbara sommardofternas tid är förbi – ett helt år till nästa gång. Tror man…Det finns en mycket bra medicin för sådana blomsterdepressioner! Liljor, sensommarens och höstens aristokrater.
Numera lättodlade
Liljorna tillhör den utvalda skara av växter som man går och längtar efter, precis som man gör med vårens första sippor, junis syrener och julis mormorsrosor. Liljans klocka är klassiskt skön, och så är det den speciella doften som finns hos många sorter. Den karaktäristiska som svävar i pustar över nejden, söt och kryddig, som en hälsning från fjärran exotiska länder. Nej, liljor vill jag inte vara utan ett endaste år!
Vågar man sig på liljor, de lär ju vara så svåra? Den frågan får jag ofta, och svaret är ett obetingat Ja! Förr ansågs liljorna tillhöra trädgårdens verkliga kinkfröknar, men det var på den tid när utbudet i handeln mest bestod av gamla arter. Numera finns det mycket lättodlade sorter. De tillhör främst de asiatiska hybriderna och orientliljorna, Lilium Orient-gruppen, som anses som en revolution inom liljevärlden. De här liljorna är mycket användbara i olika sammanhang. De trivs såväl i sol som i skuggigare lägen. Man kan sätta dem i en rabatt och låta deras dekorativa svällande knoppar, på ibland 1,5 meter höga stänglar, svaja ovanför blommande perenner. Så gör man i England, där det anses som höjden av blomsterkonst att ha liljor som utropstecken bakom låga rabattrosor eller bulliga doftpioner.
Liljor trivs också i framkanten av ett busk- eller naturparti och doftälskaren inreder sig en liten oas med en inbjudande sittplats, inramad av liljor. Även den som odlar på balkong kan njuta av liljor, eftersom de trivs förträffligt i stora krukor.
Här är mina egna favoriter:
’Casa Blanca’ är hänförande i grupper på skuggigare platser där de vita blommorna lyser magiskt i skymningen. Till exempel i en liten sittvrå i ett lugnt och stilla läge, där liljedoften frigörs och sveper runt i vågor. ’Casa Blanca’ har den berömda gullbandsliljan, Lilium auratum, i blodet. Denna nästan lika vackra – och om möjligt ännu finare doftande – ”mormor” är värd ett försök, även om man får ”gulla” litet extra med gullbandsliljan och bjuda på djup mjuk lövkompostjord.
En raffinerat mönstrad orientlilja i vinrött är ’Star Gazer’.
Två eldigt röda sorter är ’Fire King’ och ’Staccato’ som blir flammande inslag i höstträdgården. Det finns många fina hybrider att välja bland.
Så klarar du liljorna
September är en bra planteringstid. Jorden bör vara lucker och mullrik med inslag av brunnen lövkompost och grus. Kalka inte, även om moderna hybrider är kalktoleranta.
Bra dränering är viktig: Gräv upp jorden till 30-40 cm:s djup. Bottna med ett lager grus eller grov sand. Ställ löken på det, så att den hamnar 15-20 cm under markytan. Omge löken med sand. Fyll halva gropen med jord, vattna och fyll igen gropen. Liljor trivs i sluttande lägen där överflödigt vatten rinner bort.
Om liljorna står soligt: sätt en marktäckare med grunt rotsysten runt plantan, så att rötterna får skugga.
Berika varje höst jorden med ett 10 cm tjockt lager brunnen lövkompost uppblandad med en näve benmjöl.
Se upp för den lackröda liljebaggen!