Köpa vårlökar

Tid för vårlökarna. Plötsligt, när man tror att vintern aldrig ska ta slut står de där och ler, krokusarna, snödropparna och snöklockan. Nu är det dags att förbereda vårens tidiga njutning.


Tänk att något så smått kan sprida en så stor glädje! Vårens första små charmtroll är oerhört värdefulla i våra trädgårdar. Det är nu de ska bäddas ned i jorden. Ju förr desto bättre blir resultatet i vår. Köp smålökarna så fort de dyker upp i affärerna och låt dem inte ligga i väntan på plantering.

Först på plats är snödroppen, Galanthus nivalis, och vintergäcken, Eranthis hyemalis, som till vår förundran ofta tränger sig upp genom is och snö. Där vintergäcken trivs kan den med åren bilda solskensgula mattor men den är, till skillnad från de andra vårcharmörerna, litet nyckfull. Ibland vill vintergäcken inte alls och då beror det vanligen på att man gett den fel miljö. I gräsmattan trivs den inte, men däremot under buskar och träd, där man inte bearbetar jorden så att rötterna får vara ifred. Viktigt för att lyckas med vintergäck är att lägga knölarna i blöt i ljummet vatten ett dygn före plantering.

Snödroppar.Snödroppen tränger sig upp genom is och snö – ett underverk som visar att våren är på väg!

Snödroppe.
Den bedårande fyllda snödroppen
’Flore Pleno’, tidigare sällsynt, finns numera allmänt i handeln.

Den mest älskade av vårens första budbärare är snödroppen. Det är något så rörande över den lilla vita klockan som darrar fruset vid minst vindpust. Snödroppen är en sägenomspunnen blomma som glatt människan ända sedan medeltiden. Ja, om man får tro en urgammal legend, ända sedan människans födelse. Legenden förtäljer att snödroppen uppstod när Adam och Eva fördrevs ur paradiset. Evas tårar träffade marken och där växte det upp små vita blommor. När Eva såg dem fick hon livsglädjen tillbaka!

Med sin älskliga charm har snödroppen blivit så åtrådd att det har förädlats fram omkring 350 hybrider! Ovanliga sorter är svåra att få tag på, men den vanliga Galanthus nivalis räcker mer än väl för att sprida vårkänslor. Man kan ibland fynda Galanthus nivalis ’Viridapicis, som är en robustare form med större blommor. Och den fyllda formen ’Flore Pleno’ borde alla bekanta sig med. En bedårande sort som har en grön-vit randig ”krinolin” mitt i blomman.

Snödroppe.Den ljuvliga snöklockan med bländvita blommor, smyckade med en limegul fläck i spetsen av varje kronblad.

Vintergäck.Mycket ”morgonpigg” är den tuffa vintergäcken som brukar vakna upp ur vintervilan först av vårens små budbärare.

För snödroppen gäller samma planteringsknep som för vintergäcken: så tidigt till ”sängs” som möjligt efter inköpet, och ett dygnslångt ljummet ”bad” under ett dygn före plantering. För övrigt är snödroppen snäll och tjänstvillig, trivs både i gräs, rabatter och buskage, och förökar sig med sidolökar till stora ruggar.

En ”doldis” i smålökarnas värld är förvånansvärt nog snöklockan Leucojum vernum, ofta kallad klosterlilja, eftersom den infördes från Rom till Wadstena klosterträdgård av den heliga Birgittas trädgårdsmästare. Där har den genom århundradena spritt sig till enorma fält, som är ett utflyktsmål när det blommar. Snöklockan blommar något senare än snödroppen, liknar den men har något större klockor. Har man en gång satt den så går man vår efter vår och väntar på att snöklockan ska titta upp ur den svarta, fuktiga mylla där den trivs så bra.

Krokusar.Den grekiska krokusen ’Violet Queen’ har en skimrande sammetslyster över sina starkt mörkvioletta blommor.

Gula krokusar.Hälsa våren med solskensglada vårkrokusar! Sätt dem gärna vid entrén som en välkomsthälsning.

Förläng krokusblomningen

Närså de allra första har gjort sitt är det dags för krokusen, den ryska blåstjärnan och vårstjärnan att göra sin bejublade entré på scenen. Då sprakar det plötsligt av liv och fägring i den nyvakna trädgården.

Krokusen tillhör ett spännande släkte, med massor av arter och sorter, som det är inspirerande att experimentera med. De finns i många färger och fina nyanser av gult, kräm, ljuslila, mörkviolett, rosa och vitt, ibland med prickar eller band på kronbladen. Om man väljer olika arter som blommar under skilda tider så får man lång krokusglädje i trädgården. De botaniska vildarterna blommar mycket tidigt och många av dem förökar sig snabbt. De är idealiska om man vill ha ett blommande hav i gräsmattan, inte minst därför att alla spår av dem är borta när det är dags att börja klippa gräsmattan.

Två av de bästa är snökrokus, Crocus tommasinianus, och grekisk krokus, Crocus sieberi. I den sistnämda gruppen finns de utsökt vackra sorterna ’Violet Queen’, djupt violett, och ’Tricolor’ i lila, orange och violett.

Efter dem kommer de storblommiga vårkrokusarna, Crocus vernus, av vilka det finns sorter i fantastiska skepnader. En förförare bland dem är i mitt tycke sorten ’Pickwick’ med sina ljuslila blommor med mörkvioletta strimmor.

Krokus är en växt som bara tycks ha bra egenskaper. Den är lättodlad, trivs överallt utom i extremt heta och torra miljöer. Blommar generöst redan första året efter planteringen. Många förökar sig snabbt med sidolökar men krokus har också den trevliga vanan att självså sig – ofta med fåglarnas hjälp. Det är därför som krokusen till vår förtjusning kan dyka upp på ett nytt oväntat ställe.

Låt oss inte glömma de förtjusande ”ogräsen” bland vårens små budbärare! Den ryska blåstjärnan, Scillan sibirica, och vårstjärnan, Chionodoxa forbesii. Plötsligt en dag när vårsolen värmer så lyser det som en knallblå heltäckningsmatta under det knoppande äppelträdet. Böjer du dig ned och rör vid blommorna så förnimmer du en ljuvligt kryddig doft.. De tio scillalökar som du satte för några år sedan har redan fått massor med blommande ”barn”. Sätt den på en plats där den får sprida sig som den vill.

Ett mer okänt ”ogräs” bland vårcharmörer är vårstjärnan. Den är om möjligt ännu livsgladare än den ryska blåstjärnan. Har man en gång upplevt de himmelsblå stjärnblommorna med vita ränder så är man förförd för alltid. Den dyker upp överallt, dels därför att den förökar sig med sidolökar, men också därför att frökapslarna lägger sig mot marken direkt efter blomningen.

Så planterar du

Placera lökarna ca 5 cm under marknivån. Strö litet benmjöl i planteringshålet och luckra upp jorden.

Vattna så att jorden slammar till runt lökarna och fyll igen hålet.

Täck platsen med vissnade höst när de fallit.

Smålökarna älskar den humusrika kompost som bildas av dem.

Ta inte bort de multnande löven på våren – kratta ned dem i
jorden istället.

Låt alltid nedfallna höstlöv ligga kvar över växtplatsen.

Strö även litet benmjöl över växtplatsen när vårcharmörerna
tittar upp på våren – benmjöl och vissna löv är deras ”godis”!

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar