Grön trädgård hela året om!

Trädgårdsentusiasterna Ajan och Jan-Olof i Skillinge har sett till att få en "grön oas" året om. Vi i Villa följde deras trädgårds utseende under fyra årstider.


<!– –>Det gamla ståtliga skepparhuset vid huvudgatan i Skillinge på Österlen var från början tänkt som sommarhus, men ganska snart upptäckte ägarna – Ajan och Jan-Olof Olofsson – att de trivdes så bra att de flyttade hit permanent.

På baksidan av huset var drygt 300 kvadratmetrar av tomten praktiskt samlade, men att kalla det trädgård då vore fel. Hela ytan var i stort sett täckt med vinbärsbuskar och dem ville förstås gärna de båda trädgårdsentusiasterna ta bort direkt. Sedan gällde det att snabbt plantera något som kunde ge skydd och lä för det nyplanterade, eftersom de österlenska vindarna kan vara nog så ihärdiga.

-Många tror att allt växer här på Österlen, men blåsten är ett problem. Det kan ibland vara svårt att över huvud taget få någonting att rota sig, berättar Jan-Olof.

Numera har man dock lyckats trotsa vinden och fått många ovanliga och spännande växter att spira – så gott som året runt.

Våren – med tidig blomning

Julhyacinten blommar i vårrabatten.

I Ajan och Jan-Olofs trädgård finns nästan inga lökväxter, i stället blommar julrosorna tidigt. De har planterat en hel del tulpanlökar under årens lopp, men sorkarna har ätit upp dem.

-Dessutom gillar vi inte att se enstaka vårblommor sticka upp i en rabatt. Tulpaner, krokus och påskliljor tycker vi ska få växa i stora fält, men det får vi ju inte plats med.

Många olika marktäckare breder i stället ut sig i rabatterna. Först ut är sippor av olika slag, därefter fänrikshjärtan och myskmadran.

-Vi tycker inte om att ha ”öppen jord”, det har man ju inte i naturen! Därför täcker vi så mycket vi kan, säger Ajan.

Under våren blir det en hel del besök på olika plantskolor. Växter som inte klarat vintern grävs upp och nya sätts ner i jorden. Det är även lätt att det köps någon extra planta som ser intressant ut, men egentligen finns det ingen plats mer. Gräsmattan har blivit mindre och mindre och rabatterna har fått svälla ut efter varje år. För säkerhets skull har de numera även satt häckar av buxbom och liguster runt nästan alla rabatter, för att inte lockas att utvidga med nya växter.

På våren förbättras även jorden med kompostmaterial och gödning.

När detta är gjort konstaterar man att det ser ganska så eländigt ut i rabatterna. Det känns som om det aldrig kan växa upp något här igen, men efter ett kort tag kommer blad och blommor med full kraft igen. Man blir lika förundrad varje år, konstaterar Ajan.

Vårljuset faller på verandan, där känsliga växter förvaras under vintern.

I stället för tulpaner och påskliljor blommar julrosorna tidigt i vårrabatten

Tidig raritet – variegerad gullflocka.

Trädgårdskaninen gömmer sig i grönskan.

Så småningom blir det sommar. Spikraka buxboms- och ligusterhäckar kantar gångvägen in i trädgården.

Sommar – den blomstertid som kommer

Under sommaren vistas Ajan och Jan-Olof i sin trädgård så mycket som möjligt. Några olika platser arrangeras med utemöbler, där de bara kan slå sig ner och njuta när de har lust. Sittgruppen på gräset framför verandan nyttjas kanske allra mest. Härifrån har man också en bra överblick på hela trädgården.

Tankar sätts igång när trädgården står i sin fulla prakt: Vad kan förbättras till nästa år?

– Stämningen i trädgården är ändå den viktigaste för oss. Här vill vi finna vila, lugn och harmoni, menar Ajan.

Under sommartiden finns det inte så mycket arbete att göra, men klippning av olika växter krävs annars breder allt ut sig och hindrar framkomligheten. Främst gäller det ligusterhäckar, buxbom, rosor och murgrönan som inte får ta fäste på husets fasad.

Dagliljor, pioner, löjtnantshjärtan, rhododendron, förgätmigej blommar för fullt i rabatterna och klematisen klättrar uppför stammen på ett äppelträd.

I sommarrabatten trängs bland annat rosa doftpion och vita fingerborgsblommor.

Den härliga sommarsolen lyser på det ståtliga Miscantusgräset, nedanför ett fågelbad av Sam Stigson.

Småvuxet träd Lindera obtusiloba.

Glöm inte att ställa om till sommartid…

Favoritrosen ’Souvenir de la malmaison’.

På hösten trivs allt i trädgården som bäst eftersom det är hög luftfuktighet och mildare sol.

Höst – rena rekreationen att vara ute

-Hösten är den mest arbetsintensiva tiden, men den känns ändå inte betungande, försäkrar både Ajan och Jan-Olof.

Det är rena rekreationen att vara ute i höstträdgården då rönnar, lönnar och doftande katsuror skiftar färg. Då lyser bladen, från gult till starkaste rött.

Arbetet består bland annat i att rensa bort sådant som vissnat, växter som står i krukor planteras i rabatten och kvistar mals i kompostkvarnen. Löven behöver de sällan räfsa bort, de blåser bort på Österlen! Luftfuktigheten är högre än på våren och därför är detta den bästa tiden för plantering. Nysatta buskar, lövfällande träd och perenner slipper man dessutom vattna så mycket då.

I rabatterna finns en hel del höstblommor, men inte så många i mustiga färger.

Här syns i stället vita astrar och hortensia, vaniljgul krasse och ljusröd kärleksört. På träden dinglar dock färgstarka och härliga Aroma-äpplen och välsmakande Reine Claude-plommon.

I förgrunden jättetåteln ’Transparent’, till vänster vidjehortensia och vit höstanemon, i mitten syns en Stewartia.

Nyförvärvad hortensia i kruka.

Buxboms- och ligusterhäckar.

Vinter – välbehövlig vilotid

Ajan skakar bort snö och is från ett träd så inte grenarna ska knäckas.

På vintern får trädgården sin välbehövliga vila, en vacker syn även det eftersom det finns många gröna växter som inte vissnar. Murgrönan får nu breda ut sig lite mer, men även benveden.

-Vi tar gärna in lite växter från trädgården under vintern. Framförallt är det förstås vid jultid då det bland annat binds kransar av buxbom och gröna blad – i olika färg och form – som blir till dekoration i någon julgrupp, berättar Ajan.

Då och då tar de sig även en sväng ut i trädgården för att se hur växterna mår. När snön har fallit behöver vissa dessutom skakas fria från snö och is, annars kan till exempel grenarna knäckas.

Efter jul och nyår brukar Ajan och Jan-Olof passa på att ta sig en tur till Los Angeles för att hälsa på sin dotter med familj. Men de kan inte stanna så länge, i slutet av februari måste de vara hemma igen för att börja ett nytt trädgårdsår.

 

Ajan och Jan-Olofs trädgårdstips:

  • Plantera marktäckare, då slipper man rensa så mycket ogräs. Nackdelen är att man inte kan så några sommarblommor där. Vintergrön marktäckare: Waldsteinia som får vackra gula blommor tidigt på våren. Murgröna är också en fin marktäckare, men bör hållas efter då den sprider sig snabbt och lätt invaderar andra växter. 
  • Plantera murgröna där det är torrt. Denna växt klarar sig utmärkt under dessa förhållanden. 
  • Få benveden att klättra på stolpar och plank. En vintergrön växt, något härdigare än murgrönan.
  • Klipp ner julgranen och lägg den som skydd för kyla och snö på ömtåliga växter.
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar