Iris – superstjärnan för hopplösa lägen

Det spelar ingen roll att jorden är mager och växtplatsen snustorr och solig mest hela dagen - irisen trivs ändå!


Har du en plats i trädgården, där ingenting vill växa? Kanske en knastertorr ”öken” under takutsprånget, eller en brant slänt, som du svär över varje gång du kämpar där med gräsklipparen.

Ta hjälp av trädgårdsiris, Iris Germanica-gruppen, tidigare kallad skäggiris. En perenn som är härdig i hela Sverige, som älskar hopplösa lägen och mager jord, och som trivs praktiskt taget överallt där det är torrt och soligt.

Amerikanska irisar har enorma orkidélika blommor, ofta i nya spännande färgspel som hos ?Rustic Royalty? i aprikos och mahognybrunt. Mjukt vågade kronblad förekommer ofta på irisar från USA. Här sorten ’Celebration Song’ i ljust aprikos och milt lavendelblått.

Stora och stiliga från USA

Det gäller inte minst de nya superstjärnorna från USA, de s k ”West Coast Iris”, en ny grupp av irishybrider, som tagit trädgårdsvärlden med storm. Utmärkande för dem är att de blommar mycket rikt och länge eftersom en planta får flera stänglar med vardera 10-12 knoppar, som slår ut efterhand. En del sorter remonterar. Blommorna är förbluffande; stora och orkidélika, ofta med vågiga kanter, och finns i alla önskvärda regnbågstoner och i nya unika färgkombinationer. Vad sägs till exempel om mörkt sammetsbrunt – hett aprikosorange, eller limegrönt-lavendelrosa-mörkviolett? Eller en midnattssvart blomma med sidenlyster, vars inre lyser som guld.

Anor från antiken

Det finns även många gamla fina sorter av trädgårdsiris. De är inte så glamorösa som de nya amerikanskorna, men har i gengäld en utstrålning av förtrollande sagoféer.Har du en ärvd sådan? Var rädd om den. Det kan vara en klenod som inte längre finns att köpa. Iris tillhör våra äldsta trädgårdsblommor med anor från antiken. I den grekiska gudasagan berättas hur växten fick sitt namn: regnbågsgudinnan Iris använde regnbågen som en bro mellan himmel och jord. Regnbågens färger fastnade på hennes bara fötter och i gudinnans fotspår på jorden växte det upp blommor i regnbågens alla färger

Den sensationellt vackra? Coral Sunset? glöder i trendiga soluppgångstoner. Milt rökgrått och sammetsviolett är en gammaldags färgkombination på iris som kommer tillbaka hos nya amerikanska hybrider.

Perfekt för problemlägen

Det kanske vanligaste problemläget i våra trädgårdar är intill husväggen, där det är för instängt och torrt, och takutsprånget dessutom hindrar växterna från att tillgodogöra sig det välgörande regnvattnet. Eftersom vi gärna vill ha något vackert som blommar mot huset så envisas vi med att anlägga en rabatt här – fast den borde ligga en meter utanför väggen! Har du en sådan solig rabatt så är den ett paradis för iris! Fyll den med sorter vars blommor går ton-i-ton med eller matchar husets färg, och du får ett blommande samtalsämne! När blomningen är över står irisens stiliga silvergrå bladverk kvar som en prydnad hela säsongen. De stela spjutlika bladen gör även iris till en fin kantväxt längs en stenbelagd gång.
En slänt kan ställa till stora bekymmer för trädgårdsägaren. Ofta rekommenderas det att man ska så gräs eller plantera marktäckande buskar och barrväxter i en sådan. Spännande är det inte – och svårskött! Att flera gånger i veckan kämpa med gräsklipparen i en brant slänt kan ta gnistan ur den mest brinnande trädgårdsentusiast!

Lösningen är iris, enligt trädgårdslegenden Tor Nitzelius. I sin bok Trädgårdens vackraste blommor skriver han: ”Den som har en stor eller liten slänt borde ovillkorligen helt täcka den med trädgårdsiris i en eller flera sorter. Blomningen hos en sådan iris-vall är överväldigande, och långt in på hösten ger plantorna med sitt yppiga bladverk en god effekt”.
Tilläggas kan att iris stortrivs i sluttande lägen, där vattnet snabbt rinner undan, och inte blir stående med risk för rotröta. Dessutom är irisslänten lättskött. Det enda man behöver göra är att hålla undan ogräset på våren och försommaren tills rhizomerna hunnit täcka jorden, och att klippa ned bladverket sent på vårvintern.

De moderna mörka bourgognetonerna finns hos flera amerikanska irisar. Den här heter ’Salsa Rio’. Som en kokett rokokofröken kan en iris också se ut! Den snövita ”kjolen” hos sorten ’Acoma’ har sirliga broderier i blåviolett.

Doftande av honung och vanilj

Att trädgårdsiris älskar torra, magra platser betyder inte att den inte skulle trivas i en blandad blomsterrabatt med ”normal” jord. Iris kan bli ett förtrollande utropstecken i en sådan om man tänker på följande: 1) Sätt ett gäng irisar tillsammans. Blanda inte in andra växter, utan låt dem stå en bit därifrån. Grannväxternas blad får inte skugga jorden runt irisens rotsystem. 2) Lätta upp jorden där irisen ska stå med mycket grus och småstenar ned till 40 centimeters djup. 3) Välj sorter som blommar samtidigt som det sällskap du vill ge dem. Trädgårdsiris finns med olika blomningstider på försommaren: tidiga, medeltidiga och sena.
Släpp loss fantasin – iris är mycket användbar! Har du t ex en stenbumling på tomten? Den är en perfekt bakgrund till amerikanska hybrider, vars överdådiga skönhet framhävs av stenväggens patina. En plattlagd altan kan få en ny lustfylld dimension om du skapar en liten doftande oas i den. Ta bort några plattor och sätt lavendel som kantväxt. I mitten sätter du en doftande irissort. Det finns irisar som doftar honung, vanilj, liljekonvalj, ros och frukt, speciellt bland de som blommar i blå och violetta nyanser.
Vill du vara riktigt ”inne” så kan du göra ett renässansinslag. Det föreslår växtdesignern Folke Mattsson på Zetas finsmakarens trädgård: inrama en fyrkantig yta med en låg formklippt buxbomhäck. I den sätter du svartblommande växter med olika blomningstider. På försommaren får svarta irisar spela huvudrollen. Det finns hänförande svarta sorter bland de amerikanska irisarna, t ex ’Before the Storm’ och ’Old Black Magic’. Runt dem en låg malört med silvergrå blad som dillmalört, Artemisia filifolia. Där har du en trendig klassisk rabatt med finess. Varför inte placera den i gräsmattan, som kan se nog så ointressant ut!

Lättodlad och nästan skötselfri

Läget ska vara väl dränerat, varmt och soligt. Iris behöver sol minst halva dagen. Jorden torr och mager, och med fördel grusig/sandig.
Viktigt: iris blommar inte om rhizomerna (rotknölarna) ligger för djupt i jorden. Vid plantering ska de läggas horisontalt. Översidan ska anas vid jordytan (se bild). Det är viktigt att solen når rhizomen. . Efter några år kan plantorna ha sjunkit ned. Lyft dem då genom att sticka ned en grep under rotsystemet en bit från plantan. Skaka den försiktigt och lyft upp den till marknivån. Fyll på med jord i hålet under plantan.

Nyplanterade iris måste ha fuktig jord tills de rotat sig. Därefter vill iris ha ”torra fötter”. Övervattning är ett vanligt skäl till att en planta dör. Gödsla snålt! Benmjöl rekommenderas. Ge en liten dos tidigt på våren, en andra lika lätt dos en månad efter blomningen.

Klipp bort den överblommade stjälken. Låt bladverket vara kvar över vintern. Klipp ned det innan ny tillväxt börjar. Vintertäck inte plantorna.
Dela plantorna när det bildats en ”häxring” runt moder-rhizomen. Den förökar sig i sidled. När ringen är full efter 3-5 år är det dags för delning. Gör 3-4 nya plantor av rhizomringen så blommar de redan följande sommar.

Fynda iris per postorder:

Amerikanska irisar dyker allt oftare upp i svenska plantaffärer, men det största sortimentet har följande postorderföretag:
Bohus Perenner & Växter saluför krukodlade plantor. Tel/fax: 0431-748 16 www. bohus1.nu.
Flower Beauty: säljer rhizomer. Tel/fax: 0159-23 006. www.flower-blommor.com.
Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik: säljer rhizomer. Tel: 046-12 17 55. www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar