Medelhav på skånska

Mitt inne i Simrishamn ligger en underbart vacker trädgård fylld av idéer. Här samsas gamla klassiska växter som flox och rudbeckia med fikon och olivträd. "Våga chansa" är mottot för trädgården.


<!– –>Det finns åtta odlingszoner i Sverige och zon 1 anses oslagbar, där bör det mesta fungera i trädgården. Vad inte alla känner till är att det också finns en zon 0. Till exempel i Björn och Eva Vingårds trädgård i Simrishamn. Den ligger inramad av murar i Simrishamns gamla stad nära havet. Och här uppstår ett klimat som är fantastiskt gynnsamt för odling.

-Det är klart att vi är privilegierade, säger Björn Vingård som är Vi i Villas chefredaktör. Men det finns många idéer i vår trädgård som funkar i hela Sverige. Man måste pröva sig fram och framför allt våga chansa.

-Jag har ofta funderat över när en trädgård blir ens egen. När man satt så mycket personlig prägel på den att man kan säga att man inte enbart förvaltat utan också förnyat. Nu, efter fem år känner jag att trädgården är vår, säger Eva Vingård.

Det som har hänt under den tiden är att trädgården har renodlats mot en mera medelhavsmässig karaktär. Det fanns stöd för en sådan utveckling i den gamla trädgården.

Springvatten. Den lilla fontänen porlar glatt ned i dammen med röda öländska näckrosor. I dammen finns också fem pigga guldfiskar.

Buxbom och rosor typiska. Buxbomsparterren är typiskt skånsk och behölls därför som trädgårdens centralpunkt. Buxbomen har kanske med åren fått en lite slottsparksliknande stämpel – men det är fel. Tuktad buxbom hittar man runt kyrkor, gårdar och naturligtvis också runt slott överallt i Skåne. Just denna är uppdragen från sticklingar och mycket livskraftig. Det tar cirka en dag för Björn att formklippa den för hand.

Mitt i buxbomsparterren finns två rosenträd, antagligen av sorten ’Westerland’. De blommar rikligt med laxfärgade blommor i början av sommaren. De är sannolikt mycket gamla och det ena visar tyvärr tydliga tendenser att gå mot sin ålders höst.

Rosorna är precis som buxbomen trädgårdens signaturväxter och därför har de utökats med fler sorter. Bakom parterren finns till exempel den vita ’Schneewittschen’ i ett flertal exemplar, blandade med olika grässorter och astilbe…

Välkommen! Från porten leder en järngrind in till den dolda trädgården mitt i Simrishamn. Direkt innanför finns en vacker kullerstensgång.

Medelhavet i Sverige

-Jag rekommenderar att man försöker hitta ett tema för sin trädgård, säger Björn Vingård. Det blir mycket enklare då, man vet så att säga vad man ska göra. Och också vad man inte ska göra. Och vårt tema blev alltså Medelhavet.

Inspirationen till detta kom från flera håll. Ett av dem är Apotekarns trädgård mitt inne i Simrishamn, som är en ganska komplett Medelhavsträdgård med palmer och allt. Trädgårdsmästare Peter Englander är eldsjälen där och har varit en entusiastisk påhejare av Eva och Björns projekt.

En viktig växt för en trädgård av den här typen är förstås olivträdet. De som finns att få tag på i den här delen av Sverige kommer från Spanien och är ganska härdiga. Men de tål till exempel inte tjäle. Eva och Björn började med ett olivträd i kruka, som sattes in i boden över vintern. Men tillsammans med trädgårdsmästare Englander bestämde de sig för ett experiment med ett olivträd på friland – planterat i skyddat läge närmast huset.

För att få trädet att klara vintern täcks marken runt trädet med frigolit för att undvika tjälen och oliven byggs in i ett litet hus av träspjälor och bubbelplast. En julgransbelysning håller värmen uppe inne i huset.

Terasskonst. På terassen finns krukor i konstsmide, myrtenträd, salvia och en för våra trakter mycket frodig agave.

Olivträd på friland – ett spännande experiment.

I trädgården finns två sorters krukodlade agave. De övervintrar inomhus.

-Detta är ju egentligen helt vansinnigt, säger Björn. Men det är roligt och vi har nu bildat föreningen FSO, Föreningen Skånska Olivhusägare, för sådana som är lika knäppa som vi. Vi är kanske tio medlemmar för ögonblicket.

Mitt i buxbomsparterren växer några ståtliga agapantus. Två står i kruka och är mest lyckade, men några mindre växer faktiskt på friland.

-Det ska inte gå i Sverige, säger Björn. Jag berättade vid ett tillfälle om det för den berömde danske trädgårdsmästaren Tage Andersen och han blev helt förbluffad. Men det visar vilket fint klimat vi har här i Skåne. Men låt inte det avskräcka om du bor någon annanstans. Se det mer som en inspiration till experiment över hela Sverige!

 

Eva och Björns viktigaste råd:

  • Försök ge trädgården ett tema, då ger den ett samlat intryck.
  • Lista sedan vad du ska satsa på för växter – och vilka du ska avstå ifrån.
  • Våga chansa! Det är inte farligt om något dör, ersätt det då med något mer härdigt.
  • Krukor ger karaktär och är bra för experimentodling.
  • Tänk fritt. Vad behöver du? Och vad behöver du inte? Det mesta är till exempel roligare än en gräsmatta!
  • Ha kul, det ska vara skönt och härligt i trädgården.

 

Köp årets trädgårdsbok!

Nu kan du köpa ”Medelhavsträdgård på svenska”. En underbar bok med sommarkänsla och mycket inspiration för din egen trädgård.

Genom Vi i Villa köper du den till marknadens lägsta pris, 179 kronor – inklusive frakt.

Så här beställer du:
Gå in på www.adlibris.com/viivilla och gör din beställning. Boken kommer till dig inom några dagar.

Trevlig läsning!

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar