Det finns inga mer lättskötta, användbara, prisvärda och sympatiska blommor att starta trädgårdssäsongen med. De små plantor vi köper så här års växer snabbt till frodiga tuvor, som blommar oupphörligt ända tills det är dags att byta ut dem mot sommarblommorna.
Ett stort plusvärde hos penséerna är också att de är så frosttåliga. De klarar galant fem minusgrader. Det är ingen fara att sätta ut dem under mars-tidiga april.


Välj gammaldags sort
Penséerna var mammas, mormors och farmorsmors älskade vårblommor och har aldrig blivit omoderna. Idag är de stjärnorna bland vårens tidiga utplanteringsväxter. Varje vår dyker det upp nya skönheter och finns numera med de mest skiftande ”ansiktsuttryck” i regnbågens alla färger. Mycket inne är de gammaldags sorterna, som påminner om spjuveraktiga trollgummor, romantiska rokokofröknar och besjälade änglar. När man köper penséer är det roligt att studera deras olika ansiktsuttryck och plocka ihop ett gäng olika personligheter.



Passar ihop
Tack vare sin färgrikedom är penséernas användningsområden nästan obegränsade. Man kan välja plantor som blommar ton i ton med husväggen, krukorna, utemöblerna och trädgårdens tidigaste blommor. När så våren kommit på allvar med gullvivor, påsk- och pingstliljor är det underbart att sticka ned matchande penséer bland dem.
Det finns fina dvärgsorter av penséer och småvioler som är ättlingar till den vilda styvmorsviolen. De är mycket söta tillsammans med tidiga lökväxter som krokus, scilla och vårstjärnor. När lökväxterna blommat över är det bara att gräva upp småviolerna och flytta dem dit man vill, så länge du ser till att få med en jordklump runt rötterna.
En näpen nykomling från Australiens skogar är murgrönsviolen. Den har små vita blommor som syns på långt håll. Murgrönsviolen är mer frusen än penséerna och bör placeras på en skyddad plats, och tas in om det blir köldgrader, men sedan blommar den hela sommaren.


Inte gassande sol
Violsläktet är tacksamt och lättskött. De uppskattar planteringsjord av bra kvalitet i krukor och balkonglådor, och lucker, humusrik jord på friland. Trivs i de flesta lägen utom heta, solgassiga. Ett halvskuggigt läge är idealiskt. Tänk på att de är törstiga. Varma dagar är det klokt att ta en ronda med vattenkannan bland dem dagligen. Passa då på att nypa bort vissna blomrester och fröhus så stimuleras knoppsättningen, och plantorna blommar generöst till högsommaren. Då brukar de ta igen sig, de gillar inte sommarhetta. Klipp ned plantorna hårt och gräv ned dem på en undanskymd halvskuggig plats. De blommar ofta om på hösten men är känsliga för vinterfukt. Om du har tur så övervintrar de, och är på benen igen lagom för att välkomna våren till din trädgård nästa år igen!