Planteringsråd för vårlökar

Bara stoppa i marken och så blommar det. Nja, så lätt är det inte - men med dessa tips kommer du få världens vackraste vårrabatt.


”Blue Diamond” heter den här läckra tulpanen som har purpurblå fyllda blommor. Sorten blir cirka 30-40 cm hög och blommar under perioden maj – juni. (Bröderna Nelsons)

Många av de vårblommande lökväxterna vill ha god dränering. Om jorden är vattensjuk finns risk för att löken ruttnar. På våren när löken blommar får jorden gärna vara fuktig, likaså på hösten när löken ska utveckla nya rötter. Under sommarhalvåret kan jorden däremot gärna vara lite torrare.

Använd gärna lökkorgar när du planterar då är det lättare att placera löken i runda fina grupper. Sätt gärna många lökar tillsammans (10-15 st) så att det bildas rejäla färgklickar. Stora lökar kräver ett avstånd på cirka 12 cm och små cirka 10 cm. Små lökar som snödroppe, kungsängslilja, vintergäck m.fl. som är torra och hårda kan med fördel läggas i blöt i vatten över natten innan de planteras. Då gror de snabbare.

Blanda gärna ner benmjöl i jorden. Benmjölet löser upp sig långsamt och tillför framför allt växterna kväve. Det finns även speciell gödning för lökväxter att köpa i handeln.

Vattna rejält efter planteringen.

När det börjar bli lite kallare på senhösten är det dags att lägga på granris över lökplanteringarna. Granriset hindrar lökarna från att komma igång och växa allt för tidigt på våren.

Bra hjälpmedel

En lökkorg i plast håller samman lökarna i fina runda grupper. Med hjälp av ett lökjärn går planteringsarbetet som en dans. Använder man dessutom specialgödning för lökväxter blir blomsterprakten ännu större. Alla produkterna kommer från Weibulls.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar