Morgonstund i badrummet

I badrummet ska vardagsbestyr samsas med vila och återhämtning. Ett riktigt bra badrum ska vara både sinnligt, bekvämt och funktionellt.

När huset från 1930-talet skulle byggas ut valde familjen att göra det uppåt – med ett helt nytt våningsplan som rymmer tre sovrum, detta badrum samt en teve-hörna i den öppna övre hallen.

För att ta till vara på ljuset och rymden går taket ända upp till nocken i den nya övervåningen. Hörnet vid duschplatsen är rundat vilket ger en behaglig omfamnande känsla i duschen, samtidigt som den svängda ytan är fin ut mot hallen och teve-rummet.

Naturen inspirerade

De varma grå och beige nyanserna i detta duschrum är som sand och släta stenar, och för tankarna till naturen. Klassiska material som mosaik och klinker förstärker känslan, samtidigt som de är slitstarka och lätta att hålla rena. Den lugna färgställningen gör att rummet enkelt kan ändra karaktär med detaljer som handdukar, tvålkoppar och förvaringsboxar. Här lyfts de milda nyanserna upp av en varmt höstorange som kompletteras med en klar Medelhavs-turkos.


Frotté i ekologisk bomull 40-145 kr, stege 225 kr, tvättkorg 225 kr, Åhléns. Turkos handduk, 160 kr och badlakan, 410 kr och randig handduk för 180 kr, från Pelle vävare. Hylla i ek, 195 kr, Åhléns.


Duschväggar i härdat säkerhetsglas, 90×90 cm kan svängas i 180 grader. Orange handduk, cirka 100 kr, Pelle Vävare.


Klinkergolvets matta yta är halkfri och säker att gå på när det är vått. Matta och papperskorg i bambu 225 och 495 kr, Åhléns.

Material:

Väggar: Mosaik Cinca pearl 2,5×2,5 cm, 627 kronor per kvm, CC Höganäs
Golv: Arkitekt ljusgrå 9,7×9,7 cm, ca 288 kronor per kvm, CC Höganäs
Spegel: Måttbeställd
Dusch: Liknande finns hos Svedbergs för ca 6 935 kronor
Belysning: Infällda spotlighter samt vägglampor från Norrgavel
WC: Ifö

Sno familjens idéer!

  • Våga fråga och ta hjälp av erfarna badrumsplanerare. Anlita en arkitekt eller ta hjälp av de företag som ni handlar porslin eller kakel av.
  • Dubbelhandfat är praktiskt för dem som vill slippa trängsel med tandborstarna i morgonrusningen.
  • Golvvärme är skönt för fötterna och samtidigt praktiskt eftersom både golvet och rummet torkar snabbare efter dusch och bad.
  • Milda naturfärger på kakel och klinker är vilsamt för ögonen och ger rummet en varmare känsla.
  • Spara på utrymmet. Den svängda duschdörren skjuts in mot väggen då den inte används och tar därför nästan ingen plats. En gummilist längs golvet håller inne vattnet medan du duschar.
  • Håll ordning på småprylar och nödvändigheter i korgar. Den fuktiga luften ventileras bort och naturmaterialen ger varm känsla till rummet.
  • Undvik fukt-lukt på frotté. Eftersom luften ofta blir genomfuktig i badrummet är det bäst att där endast förvara de handdukar och badlakan ni använder just nu.
  • Ett insynsskydd av självhäftande matt plast från färghandeln monterar du enkelt själv. Mät och klipp en lagom bit till ditt fönster, lossa sedan pappret i ena änden av plasten, måtta in, fäst vid glaset och dra sedan bort mer papper lite i taget samtidigt som du slätar ut plasten över glasytan.
  • Ta en dusch som är mer ekonomisk och miljövänlig än badkarsbad eftersom det går åt mindre vatten och värme för att bli ren. Investera gärna i ett duschmunstycke som kan reglera tryck och vattenstrålarnas bredd.
  • Tänd ett ljus. Välj gärna ljus med lock som skyddar veken från fukt och duschstänk när ljuset är släckt.

Köpinformation

Bruka www.brukadesign.se
Cc Höganäs www.cchoganas.se
Dryson www.dryson.se
Ifö www.ifo.se
Norrgavel www.norrgavel.se
Pelle vävare www.pellevavare.se
Svedbergs www.svedbergs.se
Åhléns www.ahlens.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar