Ren återhämtning

I badrummet står välbefinnandet i fokus. När du planerar ditt badrum bör du utgå från hur många som ska använda det.

Rummet

Planera noggrant – eftersom det är kostsamt och arbetsamt att byta ytskikt och porslin i badrummet. Välj en lugn grund och färgskala som du kan tycka om länge. Vita, beige och grå nyanser funkar till exempel bra med blå och turkosa färger som för tankarna till hav och strand.

Välj väggar – av bestående och tåliga material. Kakel, klinker och mosaik är de klassiska och mest lättskötta. Tänk på att stora släta plattor kan ge ett kyligt intryck och att färgen på fogen är en viktig del av en kaklad yta. Bryt både färgton och storlek mellan plattor på golv och vägg.

Golvet – ska kännas skönt att gå barfota på. Kakel, klinker och sten fungerar bäst om du installerar golvvärme, vilket inte är lika viktigt om du väljer ett tunnare mosaikgolv. Vissa stenar har öppna porer som kan dra till sig smuts och lukta illa efter en tid. Var noggrann med lutningen mot golvbrunnen så att vattnet snabbt rinner av.

Höj temperaturen – några extra grader i badrummet gör det behagligare. Håll badrumsdörren stängd.

Inredningen

Ordning och reda – med bra förvaring och ett rymligt badrumsskåp kan du ställa undan schampoflaskor, hudkrämer och andra burkar. Rejäla handdukshängare och väggkrokar gör det lättare att hålla badrummet vilsamt välstädat. Ordna utrymme för extra toapapper nära toaletten.

Ett handfat – med avställningsytor är praktiskt och välj gärna ett dubbelt handfat om familjen är stor.

En toalettstol – av väggmodell gör badrummet lättare att städa.

En öppen dusch – kräver avgränsning, gärna med en liten sockel runt golvet och ett draperi med ett blyband i nederkanten. Duschdraperiet kan lätt dominera rummet, så välj det med omsorg. Ett annat alternativ är svängbara dörrar som monteras mot ett hörn med golvbrunn. Snålspolande duschmunstycke minskar vattenförbrukningen.

I badkaret – håller sig badvattnet varmt längre i kar med dubbla sidor, än i dem som är frontlösa.


Fredskalla

Detaljerna

Speglar – ger rummet en känsla av rymd samtidigt som de uppfyller praktiska behov. En liten lampett med spegel och stearinljus skapar trivsam spa-känsla.

Med detaljer – av trä eller korg i badrummet får du in en behaglig mjukare känsla i kontrast till de hårdare materialen på golv och väggar.

Belysningen – el och vatten hör inte ihop. Välj belysning som är ämnad för badrum och anlita behörig elektriker för installationen. Montera om möjligt in en dimmer så du kan sänka ljuset när du vill ta ett avslappnande bad, men undvik mystik vid spegeln, för där krävs alltid bra ljus.

Köpinformation

Westerbergs, www.westerbergs.com


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar