Stilrent badrum för stor familj

Bra kvalitet och smart förvaring, modern design och tidlöst var nyckelorden i den här badrumsrenoveringen. 20-talsvillans badrum är fortfarande på 15 kvadrat men definitivt smartare inrett än förut.

Tidlöst vackert. Golven av Hoburgmarmor, väggarna i vitt handslaget kakel 130×130, Bianco, från Franska Kakelbutiken. Badkar från tyska Hosch, modell Zero, med löstagbara svarta gummi ryggstöd. Takbelysning, 13 stycken infällda downlights från Marco. Handdukstork Myson 400 i krom.
 

Önskan var ett modernt, stilrent badrum i en design som ska hålla i många år. Familjeförutsättningarna är en stor familj, med tillsammans fem barn, i åldrarna 5 till 17 år. Så det fanns behov av både dusch och stort badkar samt mycket förvaringsutrymmen.

Orden är Annethes, som tillsammans med sin man renoverade hela huset under sammanlagt fem års tid. Badrummet var det sista stora projektet.

– Vi tog hjälp av arkitekten som hjälpte oss med köket, Peter Eriksson på Blueprint. Efter en del finslipning av förslaget var vi överens. Vi var helt eniga med vår arkitekt att det skulle vara ljusa materialval – vitt kakel och beige alternativt grått golv och med golvvärme. Två handfat och en stor dusch samt rymligt badkar. Vi utgick från den tidigare badrumsytan på cirka 15 kvadratmeter.


Stor dusch. Här finns plats för två — om man vill. Dusch från Zazzieri.Glasdörren är specialbeställd hos glasmästare. 


Rymligt badkar
Det största intrycket gör badkaret. Stilrent och stort – men det är inget blaffigt bubbelbadkar – utan här valde man tillsammans med arkitekten ett ”japaninspirerat” badkar från tyska Hosch, modell Zero, med löstagbara ryggstöd i svart gummi.

– Vi föll för rymligheten samt designen, säger Annethe. Vi badar mycket, men vår son Max är den som badar mest. Annars tycker jag att det bästa i badrummet är det rymliga duschutrymmet – vi kan lätt duscha två personer samtidigt.

Den lösningen är inte alls dum, med tanke på hur lång en badrumskö kan bli en helt vanlig tisdagsmorgon när alla ska iväg åt olika håll. Visserligen är huset försett med fler badrum – men detta är beläget på övre plan där de flesta sovrummen är så det är här morgontoaletten sker för de flesta i familjen.Bra kvalitet och smart förvaring, modern design och tidlöst har varit nyckelorden. De genomgående materialen är den vackra Hoburgmarmorn som golvmaterial – sågad 200×200 millimeter. Den går igen i alla detaljer som bänkskiva, fönsterbänk samt bänk kring badkaret.

– Fördelen är att det är slitstarkt, otroligt vackert och ett lite ovanligt material, säger Annethe. Sen är det lätt att göra rent, man behöver bara lite såpa och vatten.

Ordentliga förvaringsutrymmen

Två handfat är standard i nästan alla nyrenoverade badrum. Här valde man två fristående handfat, placerade över bänkskivan av Hoburgmarmor. Det är rymliga ytor runt om så plats finns för tandborstar och tvålar. Men inget står framme – för badrummet är dessutom utrustad med ordentliga förvaringsutrymmen. Förvaringen finns under handfaten och utöver detta finns ett rejält skåp vid sidan om. Alla snickerier kommer från Claessons snickerier.


Dubbla handfat. Dessa från Duravit ”Vero”. Blandare från Zazzieri, modell Da-Da krom. Alla snickerier är från Claessons snickerier, modell Quadro 30, målad med NCS 0500. Lådor och inredningsdetaljer i massiv björk.


Exklusivt.
Ja — känslan med de infällda engreppsblandaren är rejäl och lyxig på samma gång. Blandare från Zazzieri, modell Da-Da krom. Belysning ovan infälld spegel, Modular ” Vector” taklampetter.

Infälld belysning

Belysningen består av infällda spotlights i taket. Ovanför spegeln som sträcker sig över de två handfaten finns tre spotlights med möjlighet att rikta åt önskat håll. Allt går att dimra, precis som belysningsexperten råder. Dessutom finns flera levande ljus placerade runt om i rummet – för att tända vid bad och tillfällen när badrummet utnyttjas för rekreation.

– Vi är supernöjda med allt, säger Annethe. Men det var en idé som dessvärre inte gick att genomföra. Vi hade gärna velat ha två infällda lampor i golvet i duschutrymmet. Det var lite synd, det hade varit en extra kul detalj.

Andra detaljer är glaset i alla fönster som byttes ut, från fönsterglas till Opal-lamellglas. De frostade glasen släpper in ljus men hindrar insyn. Något som inte syns på bild är stereon som är placerad ovan dörren. Hela huset är uppkopplat med ett Biolink-system från Bang & Olofsen. I badrummet ligger fjärrkontrollen oftast lämpligt placerad på fönsterbrädan bredvid Phillips Starcks vägghängda wc-stol Duravit.

– Det innebär att allt är ihopkopplat – vi kan lyssna överallt. Vi kan ta in teve-ljudet i badrummet om vi vill det!

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar