Annons från Hafa

Hafa badrums bästa tips inför badrumsrenoveringen

Ska du renovera badrummet eller bygga nytt? Hafa badrum vet vad du bör tänka på!


Helst av allt vill du kanske sätta skruvmejseln i kaklet och köpa nya handdukar på en gång. Det är förstås lockande. Men vi lovar att med lite tålamod så kommer du bli så mycket mer nöjd med slutresultatet i ditt badrum. För dig som planerar att göra ett lite mer omfattande jobb i badrummet har vi på den här sidan samlat några av de bästa råden vi tycker att vi kan ge dig.

Nummer 1

Mät upp ditt badrum och gör en ritning över vilka ytor du har att utgå ifrån. En ruff skiss duger. Nu har du förutsättningarna för vilka förändringar du kan göra.

Börja med förvaringen

Gör en lista över vad du vill ha plats för i ditt badrum. Tänk praktiskt nu. Fundera över hur många ni är som ska samsas om badrummet. Först när du vet hur stor badrumsmöbel och dusch tar, kan du tänka vidare på belysning osv.

Håll stilen

För all del, en lyckad mix av stilar kan vara nog så effektfullt, men vill du ta det säkra före det osäkra så bestäm dig för vilken stil som ska dominera i ditt badrum – minimalistiskt, klassiskt eller romantiskt.

Glöm inte golvbrunn och vattendragningar

När du tänker nytt, kom ihåg att du behöver rätta dig efter var golvbrunnen är placerad och var vattnet kommer upp om du inte vill göra om rördragningen.

Har du väggavlopp eller golvavlopp?

Bra att ha i åtanke när du väljer nya badrumsmöbler och ska dölja indragningarna.

Vad är badrumsväggarna gjorda av?

Se till att väggen verkligen håller att hänga den nya badrumsinredningen på.

Välj rätt mått för din dusch

När du ska bygga din egen dusch i det lilla formatet ska du tänka på att det kvadratiska måttet 80×80 t ex är sämre än 70×90. I en dusch på 70×90 har du lättare att röra dig och får mer plats för armarna när du tvättar håret.

Gör fukttestet

Om det finns imma kvar på spegeln ca 20 min efter en dusch så är luftomsättningen för dålig.

Håll fukten borta i ditt badrum

Har du inte redan en utsugningsfläkt i badrummet, så är det dags att skaffa en. Tänk också på att det inte är vattnet som rinner längs väggarna som är den stora fuktfaran i våtutrymmen, utan det vatten som blir kvar i kakel-, matt- och tapetfogar. Mögelsvampar trivs mycket bra i tvålrester och smuts. Använd gummiskrapa flitigt och håll fogarna rena.

Anlita rörmokare

Det krävs mycket goda kunskaper för att göra en rörmokares jobb på egen hand. Vid en ev försäkrings¬tvist kräver försäkringsbolaget att arbetet ska vara fackmannamässigt utfört.

VVS i badrummet håller ca 20 år

Kanske ska du passa på att byta gamla rör och golvbrunn?

Det ska vara 230V-uttag i badrummet

Så säger lagen. De måste också vara jordade och kopplade via jordfelsbrytare.

Innan rörmokaren kommer

Skissen du gjorde över badrummet, den kommer till användning även här. Komplettera med hur rör och vattenledningar går och hur du vill att badrummet ska se ut så kan rörmokaren komma med en rimlig uppskattning på hur lång tid arbetet kommer ta. Dessutom kommer han med kloka råd.

Anlita en elektriker

Tänk på livhanken och på att precis som när det gäller rör ska elen utföras av en fackman. Även här bör du ha en skiss på hur du tänkt att badrummet ska se ut, då får du hjälp med hur elen dras på bästa sätt och elektrikerns arbete går smidigare och snabbare.

Planera för belysning

Bestäm dig för vilken typ av belysning du vill ha, spotlights eller lysrör, i väggen eller i taket. Bestäm också vilken typ av strömbrytare du vill ha, var uttagen ska sitta och hur många det ska vara.

Beställ varorna i god tid

För att spara dyrbara hantverkarslantar gör du bäst i att ha allt som behövs på plats när det är dags för rörmokare och elektriker. När det gäller rör, sladdar etc så har de med sig sånt själva.

Mest lästa artiklar