Ny altan med moderna material

Nu strålar vårsolen som bäst och barfotastunder på solvarm uteplats lockar. Har du ingen altan, eller funderar du på att byta ut din gamla? Här får du tips på snygga och smarta material du kanske inte kände till.


När temperaturen stiger och snön försvinner får de flesta villor ett extrarum på altanen eller uteplatsen. Här fikar vi, grillar, låter småbarnen leka eller sitter bara och slöar i sol eller skugga. En mysig altan sätter onekligen guldkant på villalivet och en väl anlagd och välskött altan kan hålla nästan hur länge som helst. En stenlagd uteplats är i princip outslitlig, men även en träaltan kan, korrekt byggd och med rätt skötsel, ha mycket lång livslängd.

Vilket material du väljer är en smaksak, men också en prisfråga och även beroende av hur händig du är. Att snickra en enkel träaltan klarar de flesta, att lägga sten är tungt och ställer stora krav på underarbete. Men en mindre stenläggning klarar den normalhändige med noggrannhet och tålamod.

Sibirisk lärk är ett miljövänligt alternativ till tryckimpregnerat trä som passar bra till altanen. Träet behöver inte behandlas utan får med åren en vacker, silvergrå nyans. Pris cirka 40 kr/löpmeter. Foto Beijer Bygg.

Tåligt trä med ädel känsla

Ett relativt nytt träslag som blivit allt mer populärt är Cumaru, även kallat Brasiliansk teak. Det är mycket hårt – cirka tre gånger hårdare än ek – tåligt, står väl emot röta och behöver inte oljas. Cumaru har en vacker varmröd färg som skiftar i styrka och som med tiden blir silvergrå. Som för alla exotiska träslag gäller det att virket är FSC eller ITTO-certifierat. Regelverket kan mycket väl vara i vanlig gran och skruva alltid ovanifrån. Använd fintandas såg så slipper du att träet fransar sig.

Ligger din altan direkt på mark eller utsätts för mycket fukt och du vill undvika tryckimpregnerat trä, finns numera exempelvis linoljeimpregnerat eller värmebehandlat virke som betydligt mer miljövänliga alternativ. Det är lite dyrare men ska du inte bygga en jättealtan är det väl värt att fundera på.

Cumaru, även kallat Brasiliansk teak, är hårt, rötbeständigt och behöver inte underhållas men kräver rejäl trallskruv då det gärna vrider sig. Pris cirka 75 kr/löpmeter. Foto Beijer Bygg.

Kirai är ett annat, hårt teakliknande träslag. Trallen från Interwood har en slät och en profilerad yta vilket för det möjligt att skapa snygga mönster. Pris cirka 50 kr/löpmeter.

Trallskruven Torpedo MAX från Essve, är lätt att skruva med då den ”hugger” direkt vilket minskar iskruvningsmomentet. Finns i härdat stål samt rostfritt.

Rätt trallskruv underlättar

Idag väljer de flesta att skruva altanen, det ger färre sprickor och är mindre fysiskt ansträngande, i alla fall om du använder en elektrisk skruvdragare. Men det gäller att välja rätt typ av skruv. Att bara välja ”trallskruv” är ingen garanti för ett hållbart, snyggt reslutat. Det blir till exempel mer rörelse i träet i en stor altan än i en liten, och om du bygger på en plats där luftfuktigheten varierar kraftigt sväller och krymper träet om vartannat. Detta ställer höga krav på skruven. Utsätts trallen för extremt mycket väta, till exempel vid ett poolområde, ska du alltid välja rostfri trallskruv.

Även hårda träslag som exempelvis Cumaru ställer höga krav på skruven, för klent material kan gå av när träet rör sig. Dessutom är förborrning och försänkning ofta ett måste. Tala med kunnig personal i byggfackhandeln för att försäkra dig om att du väljer rätt skruv eller gå in på www.essve.se som har en bra guide.

Nyhet från St Eriks. Betongstenen ”Sparven” 35×35 cm, har en mjuk nedsänkning som fungerar utmärkt som fågelbad och ger liv åt altanen. Pris cirka 100 kr/styck. I bakgrunden dekorerade betongplattan ”Kaprifol”. Foto Susann Gson Engqvist

Lättare läggning med sten på nät

Natursten är vackert och hållbart, men tungt att arbeta med. Dessutom är naturstenen ojämn, vilket gör den svårare att lägga slätt. För att underlätta finns numera sten på nät, där samtliga stenar är lika höga och automatiskt läggs med lagom mellanrum och/eller i ett särskilt mönster

Betongsten är ett billigare, och lättare alternativ än natursten, men var inte dumsnål. Det kan vara stor skillnad på kvaliteten. Betongsten av hög kvalitet suger inte åt sig fukt utan torkar snabbt. Går fukten långt in i betongen finns risk att stenen vittrar sönder, kanske redan första vintern.

Sten på nät gör läggningen enklare. Grafitsten från danska Netstones finns i olika färger, former och mönstersättningar och säljs via exempelvis Tradgardshandel.se Pris från cirka 500 kr/kvm.

Även skiffer finns numera på nät. Detta skiffer är tre cm tjockt vilket passar bra för altan eller uterum. Lägges direkt på sättsand och fogar med Romex hårdfog. Pris cirka 500 kr/kvm, Flisby.

Byasten Nova är en ny, trumlad betongsten från Starka med slätare yta och mjukare färgnyanser. Pris cirka 300 kr/kvm.

Träkomposit är halksäkert och suger inte åt sig fukt och passar därför utmärkt vid poolen. Foto Timbertech.

Underhållsfritt och fläckfritt med träkomposit

Vill du ha ett ljusäkta, underhållsfritt material som inte suger upp någon typ av vätska som exempelvis vin, olja eller annat som man lätt kan spilla, kan träkomposit vara lösningen. Materialet består av träbaserade fiber och rena, giftfria plastpolymer och är dessutom färgbeständigt (bleks inte av solljus), kvistfritt och miljövänligt. Ytan är halksäker och har bra stöttålighet.

Köpinformation:

www.beijerbygg.se

www. essve.com

www.flisbyab.se

www.interwood.se

www.netstones.dk

www.steriks.se

www.tradgardshandel.se

www.timbertch.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar