Bästa tipsen för altan & uteplats

Solen börjar äntligen värma och längtan efter att få sitta ute och njuta är stor. Kanske är det läge för att ge din altan eller uteplats ett lyft? Här är våra bästa tips!

1. Välj färgtema på växter

Satsa på stora krukor, det ser mindre plottrigt ut och jorden torkar inte ut så snabbt i dem. Här kan du också plantera större växter som skapar rumskänsla, som ett mindre träd eller ett läckert prydnadsgräs. Välj gärna ett färgtema på växterna för att hålla ihop det hela – och leta efter spännande bladverk, inte bara blommor.
Sätt krukor och dekorationer i grupper i stället för att sprida ut dem, och lägg gärna ut plastmattor för att skapa rumskänsla.

Foto: Beckers

2. Storlek och läge

Ju större altan, desto mer använder du den, så ta gärna till extra i måtten. För att få plats med en sittgrupp, grill och parasoll är runt 20 kvm lagom för fyra personer. Plussa på ännu mer för solstolar, krukor och dynbox. Altanen känns större om den integreras med trädgården, gärna med breda trappsteg runt om, som också blir sköna att sitta på. Tänk på hur solen lyser under dagen. Kvällssol är alltid mysigt och det är bra att ha nära till köket. Låter du altanen fortsätta runt husknuten får du två sollägen att välja mellan.

Foto: Obos

3. Fint med flera möbelgrupper

Har man plats är det alltid trevligt med flera uteplatser. Gärna en med ett långbord där man kan sitta många och en mindre uteplats med ett litet bord där man kan inta morgonkaffet. Ska möblerna smälta in i grönskan så tänk sobert svart, naturfärgat, grånat trä eller grönt. En skön vilstol eller hängmatta är härligt, trädgården ska ju vara en plats för njutning och avkoppling!

Foto: Mio

4. Skydd för sol och vind

Skugga behövs för att man ska kunna njuta av sin altan. Satsa på ett parasoll som täcker bord och stolar, eller ett elegant solsegel. Andra vägar till skugga är elstyrda markiser, eller en pergola med tak av klätterväxter – eller vassmattor som silar ner solljuset över sittgruppen. Vid uteplatsen känns det skönt att ha något i ryggen, som en stor buske eller en spaljé, som skyddar både mot insyn och vind.

Foto: Istockphoto

5. Trä eller sten

Träaltaner är poppis – både prisvärda och mjuka och sköna att gå på eftersom de håller en jämn temperatur, men de ska helst oljas in varje år för att hålla länge. Ett alternativ är träkomposit, gjort av träspill och återvunnen plast, som både är underhållsfritt och behagligt att gå på. Stenplattor är också ett hållbart, vackert och lättskött alternativ men behöver ibland borstas rent från alger med rengöringsmedel. Tänk på att mörka golv kan bli riktigt heta att gå på.

Läs också: Fint med marksten!

Foto: Beckers

6. Den lilla trädgården

Den som har en liten trädgård skapar sin favoritplats med en skön stol och en krukplantering. De enkla sakerna kan göra hela skillnaden mellan tom gräsplätt och trädgårdslycka! För övrigt sägs det att en trädgård gärna ska innehålla många sittplatser – de inbjuder till att sitta ner och njuta av tillvaron. Nog så klokt!

utomhusbelysning

Foto: Istockphoto

7. Mysbelysning

Kombinera lyktor med levande ljus med elbelysning så blir det både praktiskt och vackert. Smidigast är att sätta upp några eluttag direkt när du bygger altanen. Sedan kan du gå loss med ljusslingor att hänga över matplatsen och lägga i lyktor, liksom snygga taklampor och golvlampor för utomhusbruk.

Läs också: Drömmer du om ett eget uterum? Här är tipsen!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar